“Een aanpak zoals die van GeenPeil luidt het einde van de democratische rechtsstaat in”, zegt oud CDA minister Piet Hein Donner, thans vicevoorzitter van de Raad van State. Donner wees op de grondwet die voorschrijft dat volksvertegenwoordigers zonder last of ruggespraak moeten kunnen stemmen.

Oei GeenPeil, dat is een serieuze beschuldiging, en nog wel van een vicevoorzitter van een Hoog College van Staat.

Klopt het wat Donner zegt?
Nee.

Om te beginnen is “stemmen zonder ruggespraak” al in 1983 uit de grondwet gehaald. In de Grondwet staat alleen nog dat Kamerleden zonder last moeten stemmen. Kijk maar, dit is artikel 67 van de Grondwet. Het gaat om lid 3:
unnamed

Maar GeenPeil, volgens Donner is de methode GeenPeil dus ook hiermee in strijd, is dat deel dan waar?
Nee, dat klopt ook niet. De werkwijze van GeenPeil past prima binnen artikel 67 lid 3 van de Grondwet. Dat zeggen wij niet alleen, maar dat zeggen ook alle juristen die we van tevoren hebben geraadpleegd. En dat zegt bijvoorbeeld ook professor Wim Voermans, Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit van Leiden.
unnamed-1

Nog niet overtuigd? Lees dan wat de vakliteratuur erover zegt, en bestel bijvoorbeeld Kummeling/Bovend’Eert, Het Nederlandse parlement, 11e druk. (p. 129-133)

Een kiezerspeiling mag dus gewoon, en de werkwijze van GeenPeil past netjes binnen de Nederlandse Grondwet.

Maar GeenPeil, waarom zegt Donner dit dan?
Dat weten wij ook niet. We nemen niet aan dat Donner dit zegt omdat hij hoopt dat iemand als Jeroen de Kreek ergens een kansloze rechtszaak start, en dat er energie en middelen van GeenPeil naar die kansloze rechtszaak moeten. Energie die de mensen van GeenPeil dan niet kunnen gebruiken om het idee van GeenPeil op alle mogelijke manieren te versterken en te verwezenlijken. We nemen ook niet aan dat Donner dit zegt omdat hij denkt dat hij –puur door zijn titel en functie- een aantal mensen hiervan zal overtuigen of dat hij probeert om de Nederlandse kiezers angst aan te jagen. Dus ja, wat is het dan? Misschien moeten we hem dat zélf eens vragen?

Geachte heer Donner, waarom zegt u dingen die zo overduidelijk ONWAAR zijn? 

(Dit blog hoort bij dit blokje in de FAQ)