‘Als Krol nog meer gekke dingen doet, stem ik op jou’

Vandaag heb ik goede hulp in de campagne, want mijn zoon Thijs is met me mee. In de auto terug evalueren we. “Het is bijzonder om zo’n dag in gesprek te zijn met heel andere mensen”, zegt Thijs. “Je zit zo in een eigen bubbel, eerst vwo en nu universiteit. Ik ga alleen maar om met mensen die studeren en op zo’n dag realiseer je wat een kleine minderheid je bent.” Zo is het in Den Haag ook natuurlijk. Alleen in campagnetijd gaan de mensen de straat op en spreken ze mensen die niet in de Haagse kaasstolp werken of lid zijn van hun partij. Dan vervormt je beeld op de wereld ook wel.

Mijn mooiste gesprek vandaag is met een oude dame, op voorhand niet het prototype GeenPeil-lid of stemmer. Ze weet wat ze gaat stemmen en dat is nu wel een andere partij dan al die keren ervoor. Het wordt 50+. “Bent u al 50+ dan?” Ik kon het weer niet laten. “Hé wat denk jij dan, ik ben al 80. Ik weet het ook niet helemaal met die Henk Krol, maar verder doen ze volgens mij wel de goede dingen.”

Mevrouw vertelt dat ze best eenzaam is, sinds haar man 13 jaar geleden overleed. “Een paar jaar geleden vroeg een kennis of ik wilde meehelpen op de basisschool bij mij aan de overkant. Ik geef nu twee ochtenden per week leesles aan dyslectische kinderen. Daarvoor moest ik op cursus in Rotterdam, keken ze best gek op dat ik daar zat. Ik ben goed met taal, altijd geweest. Ik spreek vijf talen. Engels, Duits en Frans van school en later heb ik Spaans en Italiaans erbij geleerd.” “Dat zijn toch zes talen?” “O, jij telt Nederlands erbij, joh, dat kan toch iedereen.”

Er zijn ook Syrische kinderen op school, die geeft ze geen leesles, daar zijn anderen voor. “Ik vind het toch sneu voor die kinderen, echt in zo’n andere wereld. Ze leren de taal wel snel, maar toch, het is wat hoor voor die kinderen. Andere taal, ander eten, koude winters. Er moet toch wel een hoekje in hun eigen wereld zijn waar we ze kunnen opvangen? We vangen al 97% van de vluchtelingen in de regio op, daar moet die 3% wel bij kunnen, zou je zeggen. Dat is toch veel beter voor die kinderen.”

We sluiten af. “Als die Krol nog meer gekke dingen gaat doen, dan ga ik op je stemmen hoor!”

Een gejaagde jongeman spreekt me aan. Natuurlijk kent hij GeenPeil. Hij is zeer politiek betrokken en sprak pas nog de burgemeester. “Kijk, hier in Krimpen zitten 340 mensen in de schuldhulpverlening en daar ben ik er één van. Het Nibud zegt, je moet het eerst zelf voor elkaar hebben, voordat je anderen gaat helpen. Ik vertelde de burgemeester dat we dat ook met ons land moeten doen. Al die ontwikkelingshulp, wie denken we dat we zijn? We moeten het eerst voor onze eigen mensen goed regelen.”

Het volgende gesprek is met een oudere man. “Wat we vanuit Nederland nou moeten doen, is wat meer welvaart brengen in de rest van de wereld. Ik snap die partijen niet die de minimumlonen omhoog willen brengen, in de rest van de wereld hebben ze het veel slechter. Ik vind het zelfs egoïstisch. Joh, we bulken in Nederland toch van het geld, dat kunnen we toch veel beter verdelen over de wereld?”

Twee gesprekken, vijf minuten na elkaar. Beiden hebben een punt. Ik heb ook een mening, maar durf niet te zeggen welke visie het beste is voor de wereld. Ik zou het aan nog meer mensen vragen. De meeste stemmen gelden, dat vinden we allemaal eerlijk.

Stemkastje 13 Marcel de Dood is mee op campagne en peilt dagelijks de stemming in het land