Ons eigen ledenplatform is nog niet live, maar dat wil niet zeggen dat er nergens inspraak te leveren is. Bijvoorbeeld bij het Noord-Hollands Dagblad. Daar houden ze een verkiezing voor ‘Zaankanter van het Jaar’. Daarin is onder andere Ismail Ilgun genomineerd, die in het afgelopen jaar veel bekendheid verwierf als zogenaamde ‘treitervlogger’. Hij en zijn vrienden hangen veel rond in de Zaanse wijk Poelenburg, waar ze voor de Vomar overlast veroorzaakten, mensen lastig vielen en opstootjes hadden met de politie.

De nominatie van Ilgun zorgde voor ophef op sociale media, waarna de krant een soort disclaimer bij het bericht zette: “ Voor de duidelijkheid: het gaat bij de verkiezing niet per se om de ’beste’ Zaankanter van het jaar, maar om iemand die opviel. Als in 2016 buitengewoon de aandachttrekkend figuur verdient Ilgun ons inziens een plek onder de tien genomineerden.”

Juliette Rot en Ismail Ilgun bij Pauw

De verkiezing is nu geopend, en mede omdat Ilgun op de lijst staat, circuleren op Twitter veel oproepen om niet op hem, maar op raadslid Juliëtte Rot te stemmen. Zij werd bedreigd en intimiderend benaderd door Ilgun en zijn vrienden, omdat zij zich – als enige – politiek sterk uitsprak tegen de treitervloggers en hun randgroepgedrag.

Behalve Rot en Ilgun zijn nog 8 andere Zaankanters genomineerd. De verkiezing op de website van de krant loopt tot 21 januari. Vanuit GeenPeil geven we natuurlijk geen stemadvies – de burger kan immers prima zelf een keus maken – maar de verkiezing staat wel open voor iedereen, niet alleen voor abonnees van de krant of mensen in Zaanstad. Dus vanuit de collectieve kennis van de kiezer komt er straks vanuit heel Nederland een winnaar uit de bus. Ook een keuze maken voor Zaankanter van het Jaar? Dan kunt u nu stemmen bij het Noord-Hollands Dagblad.

GeenPeil geeft altijd inspraak!

Dol op inspraak? GeenPeil wil burgerbetrokkenheid doortrekken naar de landelijke politiek. Word lid, stem op 15 maart op jezelf en stem straks mee over alle wetsvoorstellen. GeenPeil Kamerleden zullen altijd stemmen wat de leden beslissen!