Nog een goede zes weken tot de verkiezingen en dat betekent dat politici steeds meer in oneliners gaan praten. Nu nemen velen het nieuws toch al in maximaal 140 tekens tot zich, dus de gekozen strategie door de politieke partijen zou kunnen werken. Met name op het gebied van defensie en terrorismebestrijding is het eenvoudig scoren. Follow the Money besloot tot een close-read van deze paragrafen in de diverse programma’s, en de conclusies zijn best schokkend: partijen hebben geen idee en kladderen maar wat neer – niet gestoeld op enige haalbaarheid of betaalbaarheid.

Wie denkt dat er hier sprake is van links dan wel rechts bashen komt bedrogen uit. Iedereen krijgt er van langs en je vraagt je af welke stagiair als afstudeeropdracht ‘schrijf een partijprogramma’ had. Zo erg? Ja: zo erg. Een paar voorbeelden.

Loze kreten, niet normaal doen en blanco cheques

Jan Roos (VNL) en Henk Krol (50Plus) menen dat de Marechaussee moet worden ingezet om terrorisme te bestrijden. Schijnbaar nooit in een vliegtuig gestapt, want op Schiphol wemelt het van de militaire politie die zich met die taak bezighouden. De VVD wil best zaken doen met dictatoriale regimes (doe normaal Mark!), maar wel ingrijpen als daar mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Wellicht kunnen ze het vliegdekschip dat VNL wil aanschaffen naar Saoedi Arabië sturen, maar gelieve wel ook nieuwe vliegtuigen aanschaffen want VNL dacht er schijnbaar niet bij na dat de Vliegende Fyra helemaal niet op zo’n boot kan landen, en Nederland derhalve niet over vliegtuigen beschikt die kunnen opstijgen van, of landen op een vliegdekschip.

Een aantal partijen willen geld voor defensie erbij. De PVV pleit zelfs voor ‘fors extra geld’. De kiezer dient zelf in te vullen op welke wijze dit moet worden ingevuld want dat hebben VVD, PvdA, CDA, PVV, VNL, SGP en CU er niet bij verteld. Blanco cheque voor CdS Tom Middendorp, derhalve? Nee, dat zal ook wel niet gezien de jarenlange bezuinigingen waar Defensie zich mee geconfronteerd zag.

Leuker is nog om tegenstrijdigheden te vinden in de partijprogramma’s. FTM kan dat. Zo wil DENK dat onze strijdkrachten uitsluitend preventief optreden, maar wil middelen om inlichtingen te verzamelen (waardoor je dit kan doen) wel afschaffen. GroenLinks wil defensie helemaal afschaffen en pleit (zeggen niet wij, dit concludeert FTM) voor afschaffen van Nederland. De conclusie laten wij over aan terrorismedeskundige Teun van Dongen:

Veel partijen beloven dingen die allang gebeuren of die dermate vaag zijn geformuleerd dat je er alle kanten mee op kunt. Met name traditionele regeringspartijen zijn hier goed in. De motieven laten zich raden: partijen kunnen victorie kraaien over iets waar ze niet of nauwelijks inspanning voor hoeven te leveren, en het is mogelijk om in coalitieonderhandelingen water bij de wijn te doen zonder de eigen principes te verloochenen. Dit leidt er echter wel toe dat het eigenlijk van geen enkele partij echt duidelijk is hoe ze de bedreigingen van de nationale veiligheid nu precies wil aanpakken.

Partijen hebben geen idee, jij wel?

Het is duidelijk dat partijen echt geen idee hebben wat ze willen, hoe ze het willen en waar ze het van gaan betalen. Het bekt lekker bij de verkiezingen om meer geld naar defensie te sturen, maar de invulling laat ernstig te wensen over. Let wel: vanuit de gevestigde partijen wordt regelmatig de suggestie gewekt dat zij wel, en de kiezer niet zou weten hoe je geld, middelen en materiaal moet verdelen, inzetten of aanschaffen – maar zelf bakken ze er dus ook helemaal niets van.

Ongetwijfeld gaat defensie een heikel punt worden de komende 4 jaar en ook de JSF zal wel regelmatig langskomen in debatten. Kun je wel een goed oordeel vormen om tot een standpunt te komen? Lees je in, weeg alles af en kies. Dat is beter dan te vertrouwen op de partijprogramma’s, want dat die weinig helderheid bieden is nu wel duidelijk. Het zijn reclamefolders voor onhaalbare doelstellingen. Trap er niet in, zouden we bijna willen zeggen. Denk liever zelf mee. Word lid van GeenPeil en stem op jezelf!