De Zendtijd Politieke Partijen staat bekend als het meest nietszeggende stukje televisie. Het is een zelffeliciterend blokje content voor politieke partijen. Dat gaan we anders doen! GeenPeil geeft die zendtijd weg aan jullie. We hebben de 3 minuten kant- en klare zendtijd die zes keer wordt uitgezonden. Dit hebben we verdeeld in 5 gratis blokken van 30 seconden. Een jury van doorgewinterde media- en reclamemakers kiest de vijf beste clips uit. Alle andere clips gaan we gebruiken in onze online campagne dus niets gaat verloren.

Wat bieden we?

Je gaat de geschiedenisboeken in als één van die mensen die het landschap van de politieke tv-communicatie voorgoed veranderde. Daarnaast maak je kans op 750 euro als je spotje de TV haalt én wij een zetel. Je krijgt ongevraagd aandacht van reclamebureaus, omroepen en creatieve mediatypes die al dan niet zitten te wachten hoe dit project in ons gezicht gaat ontploffen. Lache!

We zetten alle inzendingen sowieso op Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, onze website en onze ‘mediapartners’. Al met al bereik je een miljoenenpubliek. De vijf winnende clips komen op nationale televisie. In totaal maar liefst zes keer gedurende februari en maart 2017.

Wie mag meedoen?

Iedereen! Iedere natuurlijke persoon of groep van personen mag meedoen. Bedrijfsvormen mogen niet meedoen. Groepen collega’s wel. Groepen studenten ook. Andere groepen mensen ook. Je hoeft geen GeenPeil affiniteit of lidmaatschap te hebben zelfs. Als je clip maar goed is.

De Spelregels

Handig om te weten: Zendtijd PP is zowel ‘s avonds als overdag. Dus geen tere kinderzieltjes slopen met horrorbeelden.

Wat mag NIET?

 • Auteursrechtenschendingen: geen andermans muziek of beeld.
 • Om het simpel te houden: als het niet op Instagram mag, mag het bij ons ook niet.
 • Haat, bloed, naakt, dood, verschrikking.
 • Anti-campagne, en andere partijen belachelijk maken? Nee, liever niet.

Wat mag wel?

 • 100% eigen productie.
 • Citaatrecht prudent toepassen mag
 • Als het op instagram mag, mag het ook bij ons
 • Far out weirdness? ja
 • Fear mongering? Toegestaan, maar hou het leuk
 • Satire? Ja
 • Humor. Ja. Als je denkt dat je het kunt
 • Blijheid? Ja hoor
 • Landelijke leiders aanpakken, ministers, staatssecretarissen, minister presidenten? Prima

Het is een verkiezing, soort van

De selectie geschiedt door een vakjury, afkomstig uit de reclame- en mediawereld. Ze weten hoe een koe een haas vangt op het gebied van reclame en propaganda. Ze kijken naar creativiteit, coolheid en concept. Niet naar hoe duur je productie is. We kondigen de jurering even in een apart bericht aan. 

Belangrijk om te weten, voor je verder gaat brainstormen: GeenPeil is niet links, niet rechts. Het is geen échte politieke partij. GeenPeil is democratische vooruitgang. Het is een set van software-, hardware en menselijke gereedschappen. Wij willen een paar zetels in de Tweede Kamer voor directe democratie. We bouwen nu een systeem zodat iedereen in Nederland veilig, eerlijk en oprecht zijn mening in de Tweede Kamer kan geven. Je stemt dus mee met wetgeving die in de Tweede Kamer behandeld wordt.

Lees beslist onze FAQ.


BRIEFING INHOUDELIJK

We hebben dus vijf clips van 30 seconden zendtijd te vergeven. 30 seconden is de tijd van een goede strakke commercial, dat is tijd zat om welke boodschap dan ook goed uit te leggen. Je mag zoveel clips maken als je wilt en zo vaak inzenden als je wilt.

Check omschrijving hieronder. De clipnummers zijn voor makkelijke communicatie, ze zijn niet per se de volgorde op tv, dat moeten we namelijk nog bepalen.


Clip 1: 30 seconden “DIT IS DEMOCRATIE!”

Leg in 30 seconden democratie in Nederland uit. De enige regel: maak een uitlegfilmpje zodat we weer even weten waarom we op 15 maart ook alweer stemmen en op wat. Geen GeenPeil referenties of logo’s of beeld is niet nodig.

Waarom dit belangrijk is: We besturen een land namelijk door middel van wetgeving. Niets meer en niets minder. Praatjes van politici zijn wat ze zijn. Praatjes. Je moet een beetje het democratische systeem snappen om GeenPeil te snappen. Anders kan je niet door loze praatjes van politici heenkijken.

Clip 2: 30 seconden “GA STEMMEN”

Trek de jonge stemmers naar de stembus. Mensen van -net- boven de 18 die voor het eerst gaan stemmen. Roep ze op om te gaan! Zwaar aanzetten om je punt te maken? Prima. Doe het! Maak ze maar bang, het hoeft niet lief en nice. Want democratie is kwetsbaar. Als je goed om je heen kijkt zien we alleen maar minder minder minder democratie. Stemmen is de enige manier om daar iets aan te veranderen.

Onze insteek over het waarom van dit blok: We zien het in landen om ons heen, we zien het in ons eigen systeem. Democratie is kwetsbaar. Constante controle en inspraak van burgers is nodig of we glijden af. Ook al denk je dat je effect absoluut nul komma nul is. Stemrecht is niet iets vrijblijvends, dus ga stemmen, op welke partij dan ook. Beslist geen GeenPeil branding in deze clip dus: dit is reclame voor álle politieke clubs.

Clip 3: “GEENPEIL IS EEN SET VAN TOOLS VOOR BURGERS OM EEN LAND TE BESTUREN”

GeenPeil is nodig. We zijn geen mannetjesmakers, we zijn geen praatjesmakers. We zien dat er nu momentum is voor onze vorm van Directe Democratie. GeenPeil geeft burgers meer power, direct in de Tweede Kamer. Dat vinden sommige professionele politici erg lastig en ze proberen GeenPeil te stoppen. Want GeenPeil is een manier om burgers 24/7 bij de landelijke politiek te betrekken in plaats van één keer in de vier jaar. Nee, GeenPeil lost niet alle problemen op met directe democratie. We lanceren éérst een solide versie 1.0 namelijk. Toeters en bellen volgen.

Maar we hoeven ook geen dertighonderd zetels, we willen er een paar. Genoeg om te laten zien dat het volk meedoet en hoe! We willen samen iets teweeg brengen, een kleine maar groeiende beweging zijn. Daarvoor gebruiken we software, internet, veel security, identificatieplicht én een paar betrouwbare mensen als kamerlid die als ‘levend stemkastje’ gaan fungeren. Lees de FAQ voor meer inhoudelijke uitleg die je kan ondersteunen bij je productie. 

Clip 4: “JE BENT AL LID VAN GEENPEIL, OF JE WILT OF NIET”

De Boodschap: als je Nederlander bent, ben je al lid van GeenPeil. Het enige wat je hoeft te doen is je ‘Abonnement Democratie Plus’ nog even te activeren. Dat kost 12 euro per jaar en dan ben je lid van GeenPeil. Lagere prijs zouden we graag aanbieden, maar dat mag niet. 12 euro per jaar is 0,032 cent per dag om deel te nemen aan het besturen van je EIGEN LAND! We zijn dus geen politieke beweging die zegt wat je moet vinden. We zijn Directe Democratie. Je mag meestemmen op alle wetten die ertoe doen. Je mag het land besturen. Als jij niks doet, gebeurt er dus ook niks.

Clip 5: “GOOI JE HAAR LOS!”

Hou de kijker minimaal 30 seconden lang vast, zodat ze even bij kunnen komen van onze heftige inhoudelijke boodschappen.Entertainment! Sketch? Animatie? Dinges? Stop-motion Een minispeelfilm? Sure, doen! Doe wat je zelf wilt zolang het maar 30 seconden is. Denk je dat 30 seconden kort is? Probeer je publiek maar eens te boeien met 30 seconden televisie zonder dat ze ‘mèh’ zeggen! Als je dus écht geen ene zak hebt met politiek, is dit toch je kans om te shinen op Nationale Televee met je LSD-infused productie. Whatever, ga los man! Alles mag! (behalve blote tieten, dingen die de wet overtreden, smaad, laster en horror).

Clip 6: 30 seconden

Dit is onze eigen reservetijd. Die gaan we gebruiken voor de ‘tussenstukjes’, de intro’s en de outro’s.


Meer over het prijzengeld en de selectie

Je kunt 750 euro per spotje winnen dat de televisie haalt. Dit prijzengeld is no cure no pay. We overhandigen de prijs dus pas als we een zetel hebben bemachtigd zodat GeenPeil z’n werk kan doen in de Tweede Kamer.

Woensdag 22 februari op Nederland 1 om 16:55 uur

Dit is na NOS schaatsen op Natuurijs en vóór het journaal van 17.00 uur. De Juryleden presenteren we in aparte aankondiging, wel zo netjes. We laten je vóór 22 februari persoonlijk weten of je gewonnen hebt.

DUS SNELHEID GEBODEN.

De deadline is 19 februari 2017 om 20.00 uur. Mail je inzending voor die deadline via een filesharedienst naar [email protected] of geef ons een downloadlink. Geen Youtubeclips, alleen ruwe bestanden in minimaal HD graag. 4K is niet nodig.

Vragen? Mail de juryvoorzitter op [email protected] of twitter naar @hoxha voor korte snelle vragen die in 140 tekens te beantwoorden zijn. ps. Kan je studiepunten voor dit project krijgen? Geen idee, maar daar we werken daar graag aan mee!