Congrestoespraak GroenLinks-Kamerlid Buitenweg: “De sleepwet bedreigt de vrije creativiteit”

Eerder vandaag zagen we de campagnevideo die de SP gelanceerd heeft, en waarin ze van leer trekken tegen de Sleepwet. Eerder deze week zette GroenLinks al een video online met hun bezwaren. Op het laatste GroenLinks-congres gaf Kamerlid Kathelijne Buitenweg een ‘mini-college’ over de bezwaren van de partij tegen de nieuwe inlichtingenwet. Originele invalshoek: de sleepwet bedreigt de vrije creativiteit’.

“Wat heb je te verbergen? De kern van wie ik ben! Een individu – in een vrije samenleving”, doceert een felle Buitenweg, “want als je weet dat de overheid je altijd kan volgen, als je merkt dat wordt meegelezen, dan heeft dat een effect op je gedrag. Bewust of onbewust zullen velen rekening houden met wat ze schrijven, welke artikelen ze lezen en welke reisschema’s ze plannen. Massale surveillance van ons allemaal, dat gaat ten koste van de creatieve samenleving, dat gaat ten koste van onze innovatieve economie en dan verliezen we een stuk van onze vrijheid.”

In haar speech wijst ze ook op de persvrijheid, bronbescherming, medische privégegevens en bedrijfsgegevens. Het mag duidelijk zijn: GroenLinks is geen fan van de nieuwe Wiv. De partij diende zelfs afgelopen week een alternatief plan in. En net zoals de SP laten ze zich luidkeels horen daarover – hetgeen nogmaals de vraag oproept: Wat gaat de regering doen om hun eigen campagne vóór de Sleepwet rugwind te geven?