‘Jij gaat stemmen!’

“Weet u al wat u gaat stemmen?” In de Bijlmer nemen de Surinamers geen blad voor de mond. “Ik stem op Wilders, hij is tenminste eerlijk. Die Pechtold enzo, die denken dat ze voor ons opkomen. Vergeet het maar, er is er maar één die het hier beter kan maken.”

De eigenaar van de marktkraam weet nog niet wat hij gaat stemmen. Hij deelt eerst een tip over Stadstoezicht. “Die gasten die zeiden dat je niet op de markt mag flyeren? Moet je je niks van aantrekken. Ze moeten toezicht houden, maar scannen alleen hun pasje en dan gaan ze weer. Gaan ze naar huis. Ze horen acht uur te werken, maar zijn er maar vijf minuten.” Over GeenPeil heeft hij ook een mening. “Ik ken ook GeenStijl, altijd lachen en eerlijk. En het referendum is ook goed. Er moet meer inspraak komen. Ik ga op jullie stemmen.”

Bij de Hogeschool in Utrecht is de sfeer links. De geschiedenisleraar in opleiding is lid van SP en gaat ook SP stemmen. “Ik stem ook op mezelf, want SP zorgt voor een hoger salaris voor leraren. Je hebt gelijk, het is een egoïstische stem. Ik vind het wel goed wat jullie doen, vernieuwing in de politiek. Of de generatie geschiedenisleraren na mij deze vernieuwing in de democratie behandelt bij Moderne Geschiedenis? Dat zou zomaar kunnen.”

Een studente zweeft voorbij. Ze weet nog niet wat te stemmen. “Dus bij jullie kan ik per onderwerp stemmen? Cool, dat is echt iets anders.” Een meisje moet stemmen van haar moeder. “Ik heb geen idee joh, het is allemaal zo moeilijk.” Twee studenten denken ook dat het moeilijk is om een platform te maken waarop mensen overzichtelijk 4000 keer kunnen stemmen per jaar. “Oké, je ziet het als zo’n forumstructuur met onderwerpen en discussies. Dat ken ik wel, ja, dat zijn ook veel onderwerpen. Ook wel leuk om zo te weten waarover allemaal gestemd wordt.”

Niet iedereen wil het gesprek aan. “Ik weet al wat ik ga stemmen, en dat is niet GeenPeil.” Dan is de aanpak van Alpi in Hoog Catherijne misschien beter. “Jij gaat stemmen op 15 maart en wel op GeenPeil, begrijp je dat?” Die stem is binnen.

Een mevrouw loopt langzaam voorbij en neemt uitgebreid de tijd. “Ik stem op een kleine partij. Die grote jongens beloven van alles nu en dat zijn ze straks vergeten. Ik werk in de zorg en ook als uitzendkracht. Ik vind dat mensen die werken meer moeten overhouden. En dat gaan deze niet doen. Dus jullie beloven niks en dan kan ik later stemmen? Dat vind ik goed, ik ga het thuis bekijken.”

Stemkastje 13 Marcel de Dood is mee op campagne en peilt dagelijks de stemming in het land