Ledenpeiling! GeenPeil tikt bijna de 3300 leden aan. Dat is echt heel erg veel in slechts twee maanden tijd. Hoog tijd dus, om onze leden om hun mening te vragen. Daarvoor hebben we de stellingen van de Stemwijzer gepakt. Als we daar niet goed in vertegenwoordigd kunnen worden, wenden we ze zelf wel aan. En nee, die stellingen zijn niet perfect. Maar door die 30 kwesties te hanteren, hoeft GeenPeil zelf geen gekleurde vragen te bedenken. Dus dat is lekker neutraal. Elke dag leggen we er eentje aan de leden voor. Na vier dagen volgt de uitslag. En dat zal soms interessante blogjes en berichten opleveren. Zoals deze:

Klein deel GeenPeil-leden tegen bindend referendum

De eerste stelling uit de Stemwijzer luidt ‘Er moet een bindend referendum komen, waarmee burgers door het parlement aangenomen wetten kunnen tegenhouden’. De uitkomst van onze eerste peiling is bijzonder interessant. Bij een ‘opkomst’ van 70% (wat heel hoog is voor een mailpeiling), stemt 89% van de leden vóór een bindend referendum. Je zou denken dat de uitslag op die stelling bij een partij die directe democratie wil invoeren 100% is – maar kennelijk zijn er toch leden die er anders over denken. Dit is de uitslag:

Stelling 1 – Er moet een bindend referendum komen, waarmee burgers door het parlement aangenomen wetten kunnen tegenhouden

  • Eens: 89% (1960 respondenten)
  • Oneens: 8% (174 respondenten)
  • Geen van beide: 3% (63 respondenten)

Duidelijk is dat het overgrote deel van onze leden voor een bindend referendum is. Opvallend dat een klein deel toch tegen is, nietwaar? Niet per se! Een lid dat tegen stemde, mailde ons zijn argument en daar worden we dan ook wel weer blij van:

“Een bindend referendum is een zeer inefficiënt en duur middel, je moet het aan de voorkant goed doen, zodat de Tweede Kamer wetten aanneemt waar het volk achter staat. Daarom ben ik vóór GeenPeil: op die manier kun je dure referenda voorkomen met betere wetten.”

In de komende weken zullen regelmatig uitslagen van stellingen gepubliceerd worden. Afhankelijk van de uitslag doen we dat soms per stuk, soms in ‘clusters’ per onderwerp.

Ook stellingen ontvangen? Word lid en doe mee!