Links de getelde stand. Helemaal rechts de totaalstand inclusief nog niet verwerkte inzendingen (en exclusief wat er nog kan komen). (Stand 27/1 – 13u24)

Dit is ‘m. De livestand van de GeenPeil ondersteuningsverklaringen. In de meeste kieskringen zijn we groen. Waarbij groen betekent: 30 stuks, mét marge. Want per kieskring worden er gemiddeld 5 tot 8 afgekeurd (wegens verkeerd ingevuld of gestempeld), dus we mikken overal op minstens 35 stuks. Rotterdam en Middelburg staan nog op rood, maar zijn op papier al wel binnen (alleen nog niet ingevoerd). Alleen Assen en Nijmegen blijven achter en Lelystad en Amsterdam hebben ook nog een duwtje nodig. Dus wie daar ergens z’n huis heeft wonen: doe ons een plezier en tik nog ff zo’n OSV’tje binnen bij je lokale gemeentebalie!

Waarom die marges?

We hebben verschillende redenen om méér dan 30 OSV’s per kieskring te willen ophalen. Zoals gezegd, de Kiesraad keurt er gemiddeld 5 tot 8 af per kieskring vanwege verkeerde invulling, onleesbaarheid of omdat ze slecht/foutief/niet gestempeld zijn door de gemeente. Daarnaast bestaat er een risico dat mensen die voor GeenPeil een OSV hebben gehaald, dat ook voor bijvoorbeeld Forum voor Democratie hebben gedaan. In dat geval zijn ze allebei ongeldig, want je mag maar voor 1 partij een OSV ophalen. We kregen er voor Forum bijvoorbeeld eentje binnen van iemand die óók voor ons tekende (dus hebben we die van ons verscheurd en die andere aan Thierry verzonden). Ook voor Plasmans Partij voor de Niet-Stemmers kwam er eentje bij ons terecht. Ook daar dus de noodzaak  voor marge. Hoe meer OSV’s per kieskring, hoe beter!

Dank aan alle ondertekenaars!

Iedereen die al geweest is en heeft ingestuurd: enorm bedankt! Iedereen die d’r nog eentje heeft liggen, ook in groene gebieden, hou je niet in om ‘m te laten stempelen en op te sturen, want zoals gezegd: hoe meer marge, hoe minder kans op afgekeurde kieskringen. Dank, dank & dank voor het trotseren van kapotte (of lege) printers, winterkou & gemeentekantoren. Dankzij jullie staat GeenPeil op 15 maart op alle stemformulieren in Nederland.

Ging het heel moeizaam met die OSV’s?

Nee, dat valt mee. Sommige nieuwe partijen zijn al een jaar met OSV-voorbereiding bezig. Wij niet, wij doen alles lekker on the fly. Dus ons eerste bericht met het verzoek om een OSV’tje te laten stempelen voor GeenPeil, publiceerden we pas op 15 januari – 1 dag voor de ophaaltermijn van twee weken begon. Noem het laks, noem het dapper, maar het werd in ieder geval spannend. Want wie heeft er nog een printer en postzegels? En echt helemaal niemand gaat voor z’n lol bij een gemeentebalie langs. Druk, lang wachten, en altijd wel ergens een ambtenaar die het niet snapt, niet begrijpt of er niets van wil weten. En let wel: de meeste nieuwe partijen halen dit echt niet. Bij lange na niet, vaak. Het Leger des Peils gelukkig wel .

En ohja, kieskring 20 – Bonaire? Als we een dik budget hadden, waren we d’r wel heen gevlogen. Maar we hebben geen dik budget. Dus we hebben de 20e kieskring, die als ‘onmogelijk’ te boek staat, maar een beetje laten gaan.