Hedenmorgen heeft De Volkskrant een ronkend verhaal over een brief die PvdA-leider Lodewijk Asscher, met een cc’tje aan de partijkrant, heeft verzonden aan zijn ‘sociaaldemocratische collega’s in de EU’. In die brief roept de vice-premier op tot ‘het beteugelen van arbeidsmigratie’. Het is een stiekeme verkiezingsbelofte, verpakt als een oproep, over iets wat helemaal niet kán. Laten we het even doorprikken, want dit is een goed voorbeeld van de politieke onzin waar GeenPeil de burger voor wil waarschuwen.

Asscher, die dus als vicepremier al vier jaar weinig tot niets doet aan scheef gegroeide EU arbeidsmigratie waarmee Nederlandse banen in onder andere de bouw, productie- en transportsectoren in de knel zijn gekomen, wil nu dat de arbeidsmigratie in de EU wordt aangepakt.

Vrij verkeer is in beton gegoten fundament van de EU

“Asscher wil dat de Poolse loodgieter en Bulgaarse truckchauffeur betaald worden volgens de normen van het land waar ze werken”, meldt de Volkskrant, die er bij schrijft dat “een voorstel daartoe van Europees Commissaris Thyssen (Sociale Zaken) al bijna een jaar [wordt] tegengehouden door tien, voornamelijk Oost-Europese lidstaten. Die willen niet dat hun goedkopere werknemers straks moeilijker aan de slag komen in andere EU-landen.”

Een associatieverdrag democratisch wegstemmen mochten wij burgers afgelopen jaar niet van de PvvdA, maar Lodewijk Asscher wil met het oog op 15 maart ineens wél fundamentele EU-wetgeving gaan wijzigen, nota bene met een brief aan zijn collega’s. Dat is grap 1 van dit verhaal.

Aanpak arbeidsmigratie kan alleen unaniem

Daaruit volgt grap 2, want zelfs al zou er maar 1 (Oost-) Europese lidstaat tegen die verandering zijn, dan ging het nog steeds niet door. Het vrije verkeer van werknemers is een fundamenteel onderdeel van de EU-wetgeving: het staat in artikel 45 van het Verdrag van Rome uit 1957. Elke verandering daaraan moet unaniem door lidstaten bekrachtigd worden. Aangezien Oost-Europese (en overige minder welvarende) lidstaten enorm profiteren van de open arbeidsmarkt, gaat die vereiste unanimiteit er nooit komen. Hervorming van de 4 vrijheden is onmogelijk, dus moet je uit de EU of het accepteren. Hieronder een filmpje waarin het vrije verkeer van arbeid lof wordt toegezongen:

Zo komen we bij grap 3 van Asschers proefballonnetje. De PvdA-leider doet geen letterlijke verkiezingsbelofte dat hij de scheve verhoudingen in de EU arbeidsmigratie aan gaat pakken – hij weet dat hij dat niet kan. Daarom verpakt hij zijn kreet als oproep aan zijn sociaal-democratische collega’s in de EU. Als die collega’s dan niet mee werken, kan hij roepen dat hij het in ieder geval geprobéérd heeft. En met dit truukje probeert hij dus kiezers te paaien. En de meeste media schrijven het nog klakkeloos over ook. En mocht u toch nog denken: ‘Ja maar Asscher heeft in ieder geval goede bedoelingen’, dan moet u onderstaand citaat even lezen. Het gaat Asscher niet om een goede arbeidspositie voor de Nederlandse werknemers. Hij wil vooral het cynisme van burgers over de EU bestrijden. Misschien is stoppen met misleidende uitspraken een goede eerste stap, meneer Asscher?

Asscher

Dit is waar GeenPeil de burger voor zal behoeden

Alle drie de grappen bij elkaar opgeteld kunnen we dus spreken van een valse belofte, of op zijn minst een misleidende poging om sociaaldemocratische daadkracht te veinzen. Dit is waar GeenPeil de burger voor wil behoeden, want dit zijn politieke leugens die er voor zorgen dat mensen stemmen op beloftes die nooit zullen worden ingelost. Daarmee breekt het vertrouwen wéér verder af – in de politiek, in de EU en in de democratie. Voor dit soort opzichtige truukjes zal GeenPeil u waarschuwen. En wie weet, lukt het ons ook nog om beroepspolitici een beetje eerlijker te maken.