Tsssszzzzzk

Politiemensen worden dagelijks blootgesteld aan boze, agressieve of gewelddadige burgers, verdachten en criminelen en moeten per situatie adequaat kunnen optreden om de veiligheid van de samenleving te bewaken – maar ook hun persoonlijke, fysieke veiligheid. NPO actualiteitenrubriek EenVandaag heeft een onderzoek gedaan bij de politie, waaruit blijkt dat agenten meer geweld ervaren in hun werk. Uit het onderzoek blijkt ook dat ze te weinig middelen hebben om met dat geweld om te gaan.

Een belangrijke alinea uit het bericht van EenVandaag is het volgende citaat:

Volgens de ondervraagde politiemedewerkers zijn er te weinig middelen (81%) om effectief op te treden. Agenten op straat hebben een kleine wapenstok en pepperspray, wat vaak ontoereikend gevonden wordt. Vaak wordt een bodycam of taser als oplossing genoemd. ‘Pepperspray mag je alleen in 1-op-1 situaties gebruiken. Het gat tussen pepperspray en naar je wapen grijpen is te groot, we missen een middel daar tussenin. Als een arrestant zich maximaal verzet, durf ik te zeggen dat bij gebruik van een taser het letsel van zowel collega’s als de verdachte minder zal zijn,’ aldus een respondent. Ook een uitschuifbare wapenstok wordt veel genoemd. Al jaren wordt er op politiek niveau gesproken over een nieuwe wapenstok, maar tot frustratie van agenten is deze nog steeds niet beschikbaar.

Vooral in die slotzin, “Al jaren wordt er op politiek niveau gesproken over een nieuwe wapenstok, maar tot frustratie van agenten is deze nog steeds niet beschikbaar”, komt het politieke probleem naar voren. Eerder deze week lazen we al dat agenten het vertrouwen in de politiek verliezen. Dit onderzoek onderbouwt hun motieven daarbij: agenten hebben het gevoel hun werk niet goed en, minstens zo belangrijk, niet veilig te kunnen doen. En de politiek is geen hulp, maar een handicap.

GeenPeil kan de politie helpen

We prediken hier voor onze eigen parochie, maar dit is precies waar GeenPeil een verschil kan maken. Burgers – en dus ook agenten – die lid worden van GeenPeil, kunnen via ons systeem inspraak krijgen op politieke beslissingen over uitschuifbare wapenstokken, of de discussie openbreken over een ‘tussenoplossing’ in het politie-spectrum voor toegepast geweld. De vraag of politiemensen tussen pepperspray en pistool ook de beschikking moeten krijgen over een taser, kan via GeenPeil worden aangezwengeld, óók door de mensen op wie het onderwerp van toepassing is: politieagenten.

De politie vertrouwt het niet meer

Inspraak over veiligheid voor de politie

Via GeenPeil kunnen politiemensen inspraak krijgen in de veiligheid en het praktische effect van hun eigen werkzaamheden – en hoeven zij niet meer aan de zijlijn af te wachten tot politici ellenlange verhandelingen hebben gevoerd over nut en noodzaak van zwaardere middelen, waarbij politici zelf nooit hoeven te werken met zulke middelen, nooit met hun poten in de modder van de rauwe kanten van de samenleving staan, en altijd redeneren vanuit een Haagse bubbel van veiligheid, een vertekend beeld van de samenleving  en politieke belangen.

Bij GeenPeil hoeven agenten niet af te wachten hoe de discussie over ethiek, aanbestedingen en de bevoegdheden van de politie verloopt, zij kunnen hun eigen kennis en expertise aandragen en zelf via het ledenplatform van GeenPeil meedoen aan het debat over hun eigen werkveld. Bij stemmingen zullen Kamerleden van GeenPeil vervolgens rechtstreeks stemmen wat er over deze onderwerpen besloten wordt door de leden – zonder tussenkomst van coalitiebelangen, fractiediscipline of achterkamertjes.

Dát is het voordeel van het direct democratische systeem van GeenPeil. Geen zin meer om lijdzaam af te wachten over een traag politiek besluit over langere wapenstokken of tasers, terwijl om je heen de beleving van geweld en agressie groeit? Word lid van GeenPeil en help ons in de Kamer te komen, dan maken wij daarna de politie-professional weer de baas over zijn of haar eigen werkveld.