Minister Ollongren bij Nieuwsuur: ‘Nieuwe Wiv is nodig’

Dinsdagavond zat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) bij NTR Nieuwsuur om de nieuwe inlichtingenwet toe te lichten. Volgens de minister is de wet noodzakelijk omdat de oude nog uit het ‘pre-internet tijdperk’ stamt. In het programma gaf ze toelichting op haar voorkeur voor de nieuwe Wiv.

De privacy van burgers is volgens de minister niet in het geding door de nieuwe inlichtingenwet. Volgens haar bevat de wet ‘voldoende waarborgen’ om privacyschending te voorkomen. Zijzelf moet toestemming geven voor het tappen van internetkabels van targets van diensten: “Er moet een dreiging zijn, een risico voor Nederland. Waarbij je nog geen concreet persoon in het vizier hebt”, zei ze.

In het programma zei de minister ook dat het kabinet de uitslag van het referendum ‘serieus zal nemen’. Daarbij merkte ze wel op dat het om een raadgevend referendum gaat. Ollongren is als minister tevens verantwoordelijk voor de intrekkingswet voor het Wet raadgevend referendum, die op dit moment in de Eerste Kamer onder behandeling is.