MIVD-chef: ‘Populisten spelen Rusland in de kaart’

Populistische partijen spelen Rusland in de kaart bij zijn pogingen Europa te destabiliseren. Door de samenleving te polariseren, helpen populistische politici de Russische regering. Dat zegt de directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) Onno Eichelsheim in een documentaire van Human. ‘We maken het ze (Rusland, red.) gemakkelijk.’

De aflevering van 2Doc is maandag 19 maart op televisie, maar het bovenstaande citaat maakt vandaag al nieuws via de Humanwebsite. Eichelsheim deed afgelopen week een vragenronde op Facebook met premier Rutte, maar is dus ook in de docu te zien om campagne te voeren vóór de nieuwe inlichtingenwet.

Althans, het is lastig om de uitspraak in een ander licht te zien dan als campagne voor de vernieuwde aftapwet. Het schermen met de dreiging uit, of beïnvloeding door Rusland van onze democratie en systemen is bekende retoriek van de zijde van de voorstanders.

“De directeur van de MIVD noemt in de documentaire Schimmenspel – Poetins onzichtbare oorlog geen namen van populistische partijen. ‘Ik ga niet op de individuele politicus in, maar het helpt Rusland natuurlijk wel om hier gebruik van te maken. We maken het ze natuurlijk ook wel een beetje gemakkelijk. We zijn in Europa op dit moment populistisch.'”

Niet moeilijk te raden dat het hier om de PVV van Geert Wilders gaat, die afgelopen week naar Rusland reisde en een ‘vriendschapsspeld’ ophaalde in het Kremlin. Ook het Forum voor Democratie wordt nogal eens in één adem met de Russen genoemd, omdat ook de partij van Baudet zich niet zo’n negatieve houding ten opzichte van Poetins Rusland aanmeet als de meeste andere partijen.