Hugo Borst en Carin Gaemers hebben de Machiavelliprijs 2016 toegewezen gekregen, voor hun inzet voor betere ouderenzorg. Afgelopen jaar publiceerden zij het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’ met daarin 10 hoofdpunten om de zorg voor de ouderen te verbeteren. Het werd een sterk en breed besproken staaltje van burgerbetrokkenheid.

Politiek durfde brede steun niet te negeren
Het manifest heeft op de website ruim 100.000 steunbetuigingen gekregen en dat liet ook politiek Den Haag niet onberoerd. Natuurlijk schaarde iedereen zich achter het manifest, inclusief staatssecretaris Martin van Rijn. Niet vreemd: het ligt lekker bij alle kiezers en wie wil nou niet een betere ouderenzorg? Het kwam zelfs zover dat de hele Kamer een motie van de PVV steunde om het manifest uit te voeren. Zelfs de PvdA, dat in 2014 aankondigde om nooit meer een motie van de PVV te steunen, zette een krabbel.

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS, Hugo Borst en Carin Gaemers na afloop van een overleg met de Tweede Kamer-commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verpleeghuiszorg.
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS, Hugo Borst en Carin Gaemers na afloop van een overleg met de Tweede Kamer-commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verpleeghuiszorg.

Het was de tweede keer in korte tijd at de politiek een duw in de rug nodig had, daar weten wij bij GeenPeil alles van. Geen 105.000 steunbetuigingen, maar 427.939 handtekeningen lagen aan de basis van het Oekraïne-referendum waarbij uiteindelijk 2,5 miljoen mensen ‘NEE’ stemden tegen het EU associatieverdrag met dat land. De gevolgen zijn bekend: lang dralen van de MinPres leverde een nietszeggend inlegvelletje op, om uiteindelijk 2,5 miljoen kiezers te negeren. Dat durfden ze omtrent de zorg niet aan, de electorale gevolgen zouden enorm zijn.

Onpartijdigheid bepaalde succes
“Hun onpartijdigheid en onbevangenheid in het benaderen van politici, bepaalden hun politieke succes. Een mooi plan maken is een ding, daar goed over communiceren is een kwaliteit apart”, aldus het juryrapport. Dat herkennen wij bij GeenPeil natuurlijk, met Jan Dijkgraaf als onpartijdige partijleider. Het plan ligt er en dat gaan wij de komende maanden uitgebreid over het voetlicht brengen.

Het manifest ondertekend? Gestemd voor of tegen het associatieverdrag met de Oekraïne? Dat smaakt vast naar meer! Op 15 maart stem je op jezelf om daarna vaker je stem niet alleen te laten horen, maar ook te laten gelden: letterlijk. Directer wordt democratie niet. Word lid van GeenPeil!