Als er één man in Brussel is waar eurocritici al hun weerzin tegen de Europese Unie in samen zien komen, dan is dat niet de Pool Donald Tusk (die is best OK) of Jean-Claude Juncker. Het is zelfs niet Martin Schulz, en ook niet eens Frans Timmermans. Het is Guy Verhofstadt. De voormalige Vlaamse premier met het gebrekkige gebit en de wens om van heel Europa 1 federaal bestuurd rijk te maken, is de boeman van Brusselsceptici. Voer hem ten tonele en het gehoon is tot in de achterste bankjes te horen. Maar toch is hij de Europees leider van de VVD, die aangesloten zijn bij de ALDE-groep, waar Verhofstadt fractieleider van is.

Verhofstadt is de verpersoonlijking van de politieke spagaat van de VVD. In Nederland probeert de partij van Mark Rutte namelijk altijd een kritische houding over de EU aan te nemen, maar hun eigen partijleider in Brussel roept na elke aanslag, bij elke financiële crisis en als mosterd na elke andere maaltijd dat “Meer EU de oplossing voor alle problemen van de EU is”. En laat uitgerekend deze Verhofstadt zich kandidaat gesteld hebben om voorzitter van het Europees Parlement te worden, een verkiezing die volgende week gehouden wordt. Hij maakt grote kans om te winnen, ook nog.

Geheime stemming met steun van Mark Rutte

De stemming is uiteraard geheim, dus Hans van Baalen (nog zo’n geliefde EU-politicus) en de overige Europarlementariërs van de VVD kunnen stiekem gewoon vóór Gekke Guy stemmen – niemand die het ooit zal weten. Het is het meest voor de hand liggende scenario, want Mark Rutte is een vriend en supporter van Verhofstadt. Ja, dat is maf hè, dat een premier die zich in campagnetijd altijd eurokritisch probeert te profileren, de grootste EU-fanaticus van Brussel openlijk steunt.

(tekst gaat verder onder afbeelding)verhofstadtnieuw

In een column op RTL Nieuws legt parlementair verslaggever Jos Heyman uit hoe dat zit, tussen Rutte en Verhofstadt:

VVD’ers zitten in hun maag met de uitgesproken Verhofstadt. Hij streeft een politiek doel na dat in Den Haag wordt verafschuwd. De Europese Unie is leuk om handel te drijven, maar daar moet het wat Rutte betreft ook bij blijven. Alle macht naar Brussel, zoals Verhofstadt wil, is een nachtmerrie voor Den Haag. De Belg pleit zelfs voor een Europese minister van financiën die belastingen mag heffen. Zijn ideeën staan mijlenver van wat de Haagse liberalen willen met Europa. En toch krijgt deze man alle support van de VVD.

Rutte kan niet anders. Als langstzittende liberale regeringsleider binnen de EU kan hij Verhofstadt moeilijk afvallen. Rutte moet morrende VVD’ers in toom houden. Dat heeft Mark Verheijen ondervonden. Als woordvoerder Europese zaken veegde het Kamerlid de vloer aan met eurofiel Verhofstadt. Hij noemde hem een groter gevaar voor de EU dan Marine Le Pen. Verheijen moest zijn excuses aanbieden.

De hele column van Heyman is hier te lezen. Wat wel geinig is trouwens: ook D66 zit in de ALDE-groep waar de VVD deel van uitmaakt. Verhofstadt is ook hún leider. Maar als de Belg volgende week wint, zal D66 daar weinig last van hebben. De partij van Pechtold stelt zich in Nederland namelijk ongeremd eurofiel op – die zijn daarin eerlijker dan de VVD.

Verhofstadt: weinig geliefd politiek leider met grote lobbybelangen

De VVD probeert zich in Nederland eurosceptisch voor te doen, maar wordt in Brussel geleid door de meest uitgesproken federalist van de hele Europese Unie. De tijd dat burgers zo’n spagaat niet doorhadden, is voorbij. Niemand trapt er nog in dat de VVD van twee walletjes wil eten. Ook valt op dat er genoeg VVD’ers zijn die hun afkeer van Verhofstadt niet onder stoelen of banken steken, maar dat ze uiteindelijk tóch moeten doen alsof het hun beste vriend is. Want zo werkt fractiediscipline en partijbelang in de oude politiek.

En ook Verhofstadt zelf is niet vies van een beetje opportunisme. Lees in het onderstaande stuk maar hoe hij elke kans aangrijpt om voor zichzelf een beetje macht en invloed te winnen. Klik hier voor een grotere, beter leesbare versie van dat Vlaamse artikeltje. Daarin leer je ook meteen dat de man die zich als levenslange beroepspoliticus in dienst van de burger zou moeten stellen, ook nog een wijnboerderij in Italië bezit. Hij heeft overigens heel veel grote en kleine zakelijke belangen, onder andere in Oekraïne. Moet een politicus wel zulke (lobby-) belangen hebben? Of, als GeenPeil het aan haar leden zou vragen: Zou u Verhofstadt als voorzitter van het Europees Parlement willen?