Vakbond De Unie heeft onderzoek gedaan naar de politieke stemming en betrokkenheid van burgers. De uitkomsten zijn niet verrassend. Voor GeenPeil althans – voor de Haagse heren doet het wellicht toch even pijn. Wat blijkt? Burgers zijn de beroepspolitiek steeds meer beu aan het worden, en verlangen meer inspraak in hun eigen democratie. Laat het een nou het gevoel zijn waar GeenPeil uit geboren is, en het tweede ons doel! Dat onderzoek gaan we dus lezen:

Tweederde van de ondervraagden voelt dat ze onvoldoende betrokken worden bij besluitvorming. Meer dan de helft van hen is daarom potentieel GeenPeil-stemmer.

Meer dan de helft van de middelbaar- en hoger opgeleiden wil meer betrokkenheid bij de politiek, bijvoorbeeld via referenda en online polls, zo blijkt uit het onderzoek. Reinier Castelein, voorzitter van De Unie: “Politici nemen de afgelopen jaren steeds vaker zonder expliciet mandaat verregaande maatregelen. Denk aan het ontslagrecht, de hypotheekrenteaftrek en de Europese besluitvorming. Als dit zo doorgaat verdwijnt het maatschappelijk draagvlak voor ons politieke bestel.”

Politici zijn ‘elitair, oneerlijk en onbetrouwbaar’

Zittende beroepspolitici worden door de respondenten als onbetrouwbaar en oneerlijk gezien.

Een ruime meerderheid noemt onze politici elitair, oneerlijk en onbetrouwbaar, zo blijkt uit het onderzoek onder 4000 personen, zowel leden als niet-leden. Het opleidingsniveau varieert daarbij van het mbo tot wetenschappelijk en postdoctoraal onderwijs. De middelbaar en hoogopgeleide werkenden maken zich grote zorgen over de toekomst van hun kinderen, hun pensioen, normen en waarden, de gezondheidszorg, de oplopende zorgkosten en de zorg voor ouderen. Ondanks dat dit geen klassieke PVV-zorgen zijn, is de PVV het populairst onder hoger opgeleiden.

‘Niet alleen maar boze witte mannen’

Castelein: “De mantra dat de PVV de boze laagopgeleide witte man aantrekt is met dit onderzoek definitief doorbroken. Waar de populariteit van de PVV vooral in verband wordt gebracht met anti-islam-gevoelens, laten deze resultaten een andere oorzaak zien die mogelijk voortkomt uit de afkeer van de huidige politieke elite.”

Castelein vervolgt: “We zien Asscher campagne voeren tegen Wilders, terwijl Pechtold en Klaver het aan de stok hebben met de Amerikaanse president Trump. Politici zijn overal tegen en allemaal boos. Onze politici hebben geen verhaal dat werkend Nederland weet te raken.”

Meer inspraak. Meer democratie. Meer zelf doen

Ja, tuurlijk, koren op onze peilloze molen. Niet iedereen die de gevestigde beroepspolitiek beu is, wil naar de partijen op de flanken. Sommigen willen hun eigen democratie weer in eigen hand pakken. Hun stem per onderwerp geven aan degene die het best met dat onderwerp overweg kan, of ze dat nou zelf zijn, of een ander GeenPeil-lid, of aan een politieke partij. Binnen GeenPeil kan het allemaal, per onderwerp, per keer. Niet elitair, zonder achterkamers en vooral: altijd eerlijk.

Meer referenda, meer online stemmingen, meer debatplatforms. Zeg maar alles wat GeenPeil wil regelen.

De democratie is van ons allemaal. Eigenlijk is elke kiesgerechtigde Nederlander al lid van GeenPeil. Ze hoeven alleen nog maar actief te worden. En hun contributie te betalen 🙂