Premier Rutte: ‘Bijvangst bij aftappen wordt weggegooid’

Premier Rutte beantwoordde maandagmiddag vragen van burgers over de nieuwe inlichtingenwet. Dat deed hij op Facebook, samen met de directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Bijvangst bij het aftappen door inlichtingendiensten wordt weggegooid, behalve als het bijvoorbeeld om plannen voor een moord gaat, zo verzekerde Rutte tijdens de chatsessie op Facebook. Over de zogenoemde sleepwet is volgende week een raadgevend referendum, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen, zo herinnert het ANP ons in hun bericht.

Als inlichtingendiensten tijdens het aftappen per ongeluk ontdekken dat iemand illegaal films downloadt, moet die informatie worden vernietigd. “Dat is geen ernstig strafbaar feit”, aldus Rutte. Maar als het gaat om bijvoorbeeld het beramen van een moord of het maken van kinderporno, dan mag er wel wat met die bijvangst worden gedaan.

Tijdens de chatsessie verdedigde Rutte de Wiv als een “goede balans tussen privacy en veiligheid”. Tegenstanders daarentegen vrezen dat de diensten te veel bevoegdheden krijgen en het toezicht onvoldoende is.