SP-Kamerlid haalt uit naar Rutte over Sleepwet

SP Kamerlid Ronald van Raak haalt in zijn wekelijkse column op TPO.nl uit naar premier Rutte en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Volgens Van Raak vertelt Rutte een onjuiste anekdote over de manier waarop de nieuwe inlichtingenwet burgers beschermt tegen terreur, en wijst die anekdote er juist op dat je géén sleepfunctie nodig hebt om terreur te bestrijden.

“Verdediging van de Sleepwet door Mark Rutte is gewoon bizar”, kopt de column, waarin hij schrijft: “Premier Rutte begon een verhaal over een laptop die in Brussel is gevonden, achtergelaten door een terrorist op een vuilnisbelt, precies op de dag dat in november 2015 in Parijs drie bloedige aanslagen werden gepleegd. Maar het feit dat geheime diensten in Europa laptops van terroristen moeten uitwisselen heeft toch niets te maken met de nieuwe Sleepwet? Wat bezielde onze minister-president dan om zo’n antwoord te geven?”

Van Raak constateert dat minister Ollongren dezelfde PR-lijn hanteert, want ook zij gebruikte deze anekdote: “Premier Rutte en minister Ollongren hielden zich blijkbaar aan een voorgeschreven script. Het is een retorische truc die politici wel vaker toepassen, een antwoord geven op een vraag die helemaal niet is gesteld.”

De column van Van Raak is te lezen op The Post Online.