Standpunten (FAQ)

Hallo! U komt voor standpunten van GeenPeil? Helaas! Die hebben we hier niet. Er is geen partijprogramma, er zijn geen standpunten en er is geen verkiezingsfolder. Bij GeenPeil bepalen de leden de standpunten. Elke week, voor iedere stemming, bij alle voorstellen. We hebben wél een hele lange lap Veelgestelde Vragen, mét antwoorden.

OK. Zonder gekheid nu. Wat is GeenPeil dan?
GeenPeil is een democratische vernieuwing die valt onder het systeem genaamd ‘directe democratie’. Dat leggen we uit.

Als je lid wordt van GeenPeil, bestuur jij DIRECT DE KAMERLEDEN OP AFSTAND.
Wat, is dat echt zo?

Jazeker. GeenPeil = op afstand bestuurbare Kamerleden.

Al wil je niks snappen van GeenPeil. Snap dit: De Kamerleden zijn écht van JULLIE. Jullie, de GeenPeilstemmers, besturen onze Kamerleden op afstand via een app. Als jullie stemmen dat GeenPeil Kamerleden naar links moeten, dan gaan de Kamerleden naar links. Als jullie besluiten dat GeenPeil Kamerleden naar rechts moeten, dan gáán ze naar rechts. Niets meer, niets minder.

De partijleden bepalen dus de komende vier jaar constant samen wat er gebeurt in de Kamer. Elke week, niet één keer in de vier jaar.

Maar er is meer! GeenPeil is hét medicijn tegen doofpotten.
Wil jij dat er een misstand tot op de bodem uitgezocht moet worden, maar dan echt serieus, zodat er dingen gaan veranderen? Misschien kan een GeenPeil Kamerlid helpen. Het GeenPeil Kamerlid is namelijk ook een breekijzer. Dat is de wet: Kamerleden controleren de regering.

Een Kamerlid heeft de macht om documenten op te vragen en om vragen te stellen aan ministers die vervolgens antwoord moeten geven. Een beter en makkelijker middel tegen doofpotten,verspilling en misstanden gaat er niet komen. We gaan een grondig inzicht krijgen in wat er goed gaat en wat er fout gaat in onze maatschappij en zo komen we tot een echte oplossing.

Meer over onze GeenPeil Kamerleden en hun rol
Het allerbelangrijkste is dat GeenPeil je stem krijgt bij de verkiezingen van 15 maart 2017, zodat we dit fantastische plan kunnen doorvoeren. Anders gebeurt er dus niks.

Onze GeenPeil Kamerleden leggen zich vrijwillig neer bij het volgen van het partijstandpunt, dat is net als gewone partijen. Maar bij ons wordt dit partijstandpunt per stemming democratisch bepaald door echt iedereen die lid is. We bepalen dus wekelijks en per onderwerp wat onze Kamerleden gaan doen in de Tweede Kamer. Welkom bij de echte directe democratie van GeenPeil!

Maar wacht, inspraak van burgers in politiek. Politici aan hun woord houden dankzij Kamerleden op afstand? Waarom is dit niet altijd zo geweest?
Goede vraag. Antwoord is: evolutie en digitale revolutie! In sommige landen, zoals Zwitserland, hebben ze plaatselijk een dergelijke directe democratie. Mensen komen bij elkaar op een plein en stemmen. Maar dit werkt niet voor een heel land. Maar nu wel! Want nu is er GeenPeil. Dankzij internet is alles anders. GeenPeil bouwt een transparant, veilig en waar nodig volkomen anoniem stemsysteem zodat jullie onze Kamerleden kunnen aansturen.

Maar worden huidige partijen hier niet doodsbang van?
Ja, wat denk jij dan! Wacht maar af, de aanvallen gaan komen van links, het rechts en het midden. Iedereen is bang voor z’n positie. Politici én ambtenaren op ministeries gaan na de verkiezingen échte kritische vragen krijgen van Kamerleden van GeenPeil. Reken daar maar op! Er zijn namelijk maar heel weinig partijen binnen de huidige politiek die baat hebben bij méér democratie. Kies voor GeenPeil en stem op jezelf. Krijg je eigen Kamerleden in de Tweede Kamer en stel gewoon zelf de vragen aan een minister of ambtenaar! Dit alles via de op afstand bestuurbare Kamerleden. Van GeenPeil. De enige echte volksvertegenwoordigers, zonder de ego’s en de poppetjes en de lobbybelangen.

Dus nogmaals. Om het echt absoluut, helemaal duidelijk en strak voor ogen hebben: De Kamerleden komen pas in actie als GeenPeil partijleden, jij dus, ze vertellen wat ze moeten doen.

En dan nu hieronder een miljoenmiljard vraag en antwoord uitklapblokjes, want we snappen het heus wel als je wat extra toelichting nodig hebt. Deze FAQ is overigens een levend document, dat wordt aangevuld & bijgewerkt naar gelang de vragen die we krijgen, en antwoorden waar we tot komen.

Staat je antwoord er niet tussen?

Neem gerust contact met ons op!
We hebben hier ook de hele FAQ als PDF.