Hallo! U komt voor standpunten van GeenPeil? Helaas! Die hebben we hier niet. Er is geen partijprogramma, er zijn geen standpunten en er is geen verkiezingsfolder. Bij GeenPeil bepalen de leden de standpunten. Elke week, voor iedere stemming, bij alle voorstellen. We hebben wél een hele lange lap Veelgestelde Vragen, mét antwoorden.

OK. Zonder gekheid nu. Wat is GeenPeil dan?
GeenPeil is een democratische vernieuwing die valt onder het systeem genaamd ‘directe democratie’. Dat leggen we uit.

Als je lid wordt van GeenPeil, bestuur jij DIRECT DE KAMERLEDEN OP AFSTAND.
Wat, is dat echt zo?

Jazeker. GeenPeil = op afstand bestuurbare Kamerleden.

Al wil je niks snappen van GeenPeil. Snap dit: De Kamerleden zijn écht van JULLIE. Jullie, de GeenPeilstemmers, besturen onze Kamerleden op afstand via een app. Als jullie stemmen dat GeenPeil Kamerleden naar links moeten, dan gaan de Kamerleden naar links. Als jullie besluiten dat GeenPeil Kamerleden naar rechts moeten, dan gáán ze naar rechts. Niets meer, niets minder.

De partijleden bepalen dus de komende vier jaar constant samen wat er gebeurt in de Kamer. Elke week, niet één keer in de vier jaar.

Maar er is meer! GeenPeil is hét medicijn tegen doofpotten.
Wil jij dat er een misstand tot op de bodem uitgezocht moet worden, maar dan echt serieus, zodat er dingen gaan veranderen? Misschien kan een GeenPeil Kamerlid helpen. Het GeenPeil Kamerlid is namelijk ook een breekijzer. Dat is de wet: Kamerleden controleren de regering.

Een Kamerlid heeft de macht om documenten op te vragen en om vragen te stellen aan ministers die vervolgens antwoord moeten geven. Een beter en makkelijker middel tegen doofpotten,verspilling en misstanden gaat er niet komen. We gaan een grondig inzicht krijgen in wat er goed gaat en wat er fout gaat in onze maatschappij en zo komen we tot een echte oplossing.

Meer over onze GeenPeil Kamerleden en hun rol
Het allerbelangrijkste is dat GeenPeil je stem krijgt bij de verkiezingen van 15 maart 2017, zodat we dit fantastische plan kunnen doorvoeren. Anders gebeurt er dus niks.

Onze GeenPeil Kamerleden leggen zich vrijwillig neer bij het volgen van het partijstandpunt, dat is net als gewone partijen. Maar bij ons wordt dit partijstandpunt per stemming democratisch bepaald door echt iedereen die lid is. We bepalen dus wekelijks en per onderwerp wat onze Kamerleden gaan doen in de Tweede Kamer. Welkom bij de echte directe democratie van GeenPeil!

Maar wacht, inspraak van burgers in politiek. Politici aan hun woord houden dankzij Kamerleden op afstand? Waarom is dit niet altijd zo geweest?
Goede vraag. Antwoord is: evolutie en digitale revolutie! In sommige landen, zoals Zwitserland, hebben ze plaatselijk een dergelijke directe democratie. Mensen komen bij elkaar op een plein en stemmen. Maar dit werkt niet voor een heel land. Maar nu wel! Want nu is er GeenPeil. Dankzij internet is alles anders. GeenPeil bouwt een transparant, veilig en waar nodig volkomen anoniem stemsysteem zodat jullie onze Kamerleden kunnen aansturen.

Maar worden huidige partijen hier niet doodsbang van?
Ja, wat denk jij dan! Wacht maar af, de aanvallen gaan komen van links, het rechts en het midden. Iedereen is bang voor z’n positie. Politici én ambtenaren op ministeries gaan na de verkiezingen échte kritische vragen krijgen van Kamerleden van GeenPeil. Reken daar maar op! Er zijn namelijk maar heel weinig partijen binnen de huidige politiek die baat hebben bij méér democratie. Kies voor GeenPeil en stem op jezelf. Krijg je eigen Kamerleden in de Tweede Kamer en stel gewoon zelf de vragen aan een minister of ambtenaar! Dit alles via de op afstand bestuurbare Kamerleden. Van GeenPeil. De enige echte volksvertegenwoordigers, zonder de ego’s en de poppetjes en de lobbybelangen.

Dus nogmaals. Om het echt absoluut, helemaal duidelijk en strak voor ogen hebben: De Kamerleden komen pas in actie als GeenPeil partijleden, jij dus, ze vertellen wat ze moeten doen.

En dan nu hieronder een miljoenmiljard vraag en antwoord uitklapblokjes, want we snappen het heus wel als je wat extra toelichting nodig hebt. Deze FAQ is overigens een levend document, dat wordt aangevuld & bijgewerkt naar gelang de vragen die we krijgen, en antwoorden waar we tot komen.

Staat je antwoord er niet tussen?

Neem gerust contact met ons op!
We hebben hier ook de hele FAQ als PDF.

Hoe lang negeert Rutte de uitslag van het GeenPeil-referendum al?
Op donderdagavond 15 december werd bekend dat de premier de uitslag van het referendum, dat ruim acht maanden eerder een duidelijke 'nee' als uitslag kende, naast zich neer legt. Nederland ratificeert het Associatieverdrag met Oekraïne - de tegenstemmer heeft het nakijken. Daarmee negeert de premier de uitslag dus in feite definitief: http://www.geenstijl.nl/paginas/geenpeil-negeer-widget/ LINK
Is GeenPeil niet gewoon de zoveelste splinterpartij?
GeenPeil wordt geen splinter. GeenPeil wordt de partij met de meeste leden van alle politieke partijen.
Maar jullie zijn wel een splinter op rechts.
Nee, dat zijn we niet. GeenPeil is een politiek onafhankelijke burgerbeweging. Dat waren we, en dat blijven we, maar nu willen we dat van binnenuit gaan doen. Omdat het referendum, en vooral de omgang van de regering met de uitslag daarvan, ons geleerd heeft dat Den Haag niet wil luisteren. Dan moet het maar voelen. Dat heeft niets met links of rechts te maken, dat gaat over de democratie.
De zoveelste one issue partij dan?
Nee, GeenPeil is geen één-onderwerp-partij. We willen de héle democratie teruggeven aan de kiezer, door onze leden inspraak te geven op álle politieke onderwerpen in de Tweede Kamer. GeenPeil is een breekijzer, dat de democratie gaat openbreken en terugveroveren, zodat de burger weer toegang tot het bestuur krijgt, om de democratie van binnenuit te verbeteren en de betrokkenheid van burgers te vergroten.
Maar er is toch al een Piratenpartij? Die willen ook directe democratie.
De Piraten zijn een klokkenluiderspartij die strijdt voor betere online privacy en bescherming van digitale burgerrechten. GeenPeil bindt andere partijen de bel aan en strijdt voor het verbeteren van de gehele democratie.
Dan gaan jullie dus de PVV/VNL/FvD dwars zitten?
Nee, dat gaan we niet. GeenPeil is ideologisch neutraal en GeenPeil Kamerleden worden geen politici. Het zijn levende stemkastjes die als megafoon van de kiezer functioneren: ze brengen de directe inspraak van de leden van GeenPeil over in de Kamer. Dat is niet links, niet rechts en zelfs niet rechtdoorzee. Dat is directe democratie, met wekelijks wisselende standpunten.
Nederland heeft toch helemaal geen direct-democratische cultuur?
Klopt. Maar onderzoek toont aan dat 62 procent van de Nederlanders over belangrijke kwesties wil meebeslissen.
Maar we hebben toch een representatieve democratie?
Die werkt niet meer zoals het hoort. Partijen hanteren 99,999 procent van de tijd een dwingende fractiediscipline. Idem met de coalitiediscipline. Wat voor een kiezer een primaire en principiële stemreden is, blijkt voor een politieke partij in de praktijk steeds vaker waardeloos wisselgeld. Er wordt te veel gekwartet met principes en beloftes, meestal uit eigenbelang en machtsbehoud. Dat is niet representatief, dat zorgt voor een steeds bredere kloof tussen burger en bestuur. GeenPeil gaat bruggen slaan over die kloof, door de macht terug aan de kiezer te geven - via directe inspraak.
Overschat GeenPeil zichzelf niet enorm hiermee?
Ja. Nee. Misschien. Wie weet. Het is niet dat we zo graag die Kamer in willen. Weet je wat een schorriemorrie daar rondloopt? De meeste tuigvloggers zijn nog eerlijker dan dat Haagse schorem. Maar het is wel 2016, het vertrouwen in de politiek is dieper gedaald dan de kist van Van Mierlo en we hebben internet + brede informatiestromen + kieskeurige burgers die niet meer willen stemmen op complete programma's waarvan de inhoud inwisselbaar blijkt bij elke willekeurige coalitievorming. Als je bij je telecomprovider, je zorgverzekeraar en je belbundelboer je eigen pakket kan samenstellen, waarom mag je dan voor die Haagse heren maar 1 keer in de 4 jaar stemmen op een club die na de verkiezingen de opties en aanbiedingen die je op hen deed stemmen onmiddellijk uitruilen met een ander? Precies. Dat slaat nergens op. Dus om antwoord te geven op je vraag: misschien overschatten we onszelf. Maar we denken na 30 jaar internet dat de tijd rijp is voor échte democratische vernieuwing. Want de vertegenwoordigende democratie is het inbelmodem van de bestuurssystemen geworden en Haagse partijpolitiek de matrixprinter van de volksvertegenwoordiging: onpraktisch, traag, te weinig functioneel, lawaaierig en ontzettend ouderwets.
Dus GeenPeil is de zoveelste partij die beter weet hoe het dan wel zou moeten?
Ook niet. Er zijn al veel te veel partijen en politici die denken dat ze het beter weten dan de burger. GeenPeil weet zelf helemaal niks beter. Onze leden zijn als collectief veel wijzer dan Alexander Pechtold, Mark Rutte of Lodewijk Asscher. Daarom gaat GeenPeil als enige partij in Nederland vertrouwen op de collectieve kennis, kunde en betrokkenheid van haar leden.
Kiezers willen zich toch helemaal niet bezighouden met details van wetgeving?
Dat gaan we vereenvoudigen, met keuzemenu’s voor je favoriete onderwerpen of regio en een online platform dat zo logisch en helder mogelijk wordt ingericht en bijgehouden.
Stemmingen per onderwerp is leuk, maar hoe stimuleert GeenPeil langetermijndenken?
Politiek is meer dan de waan van de dag, het is de kunst van de consensus. Juist de waan van de dag maakt die consensus zo moeilijk soms. Daarom gaat GeenPeil een debatplatform bouwen waarmee discussie gefaciliteerd en aangemoedigd wordt. Daarbij leggen we vertrouwen in de collectieve kennis van de kiezer. Enerzijds begrijpen politiek betrokken burgers het belang van afweging en bedachtzaamheid heus wel, en anderzijds zijn er ook genoeg politici die zich soms te veel door de waan van de dag laten leiden. LINK
Maar je zult toch mensen moeten hebben die een serieuze afweging maken?
Ja, en die mensen noemen we ‘partijleden’. GeenPeil faciliteert haar leden zodat zij argumenten kunnen afwegen, indien gewenst door met elkaar in debat en discussie te gaan, waarna een stemming volgt. Zo haalt GeenPeil collectieve kracht en kennis uit de eigen achterban. Kamerleden zijn echt niet slimmer dan kiezers, en kiezers snappen heel goed hoe hun democratie werkt. GeenPeil heeft daar alle vertrouwen in en daarom willen we kiezers de keus geven om directe inspraak te hebben.
Maar dit is toch alleen toegankelijk voor hoogopgeleiden?
Nee hoor. Het principe is heel eenvoudig, zoals het principe van de democratie ook heel eenvoudig is: de kiezer wordt nu in staat gesteld om de koers van het land direct te beïnvloeden. Niets meer, niets minder. Het zijn politici die net doen alsof het heel moeilijk is - wat natuurlijk in werkelijkheid helemaal niet zo is.
Maar dit is toch een plan voor populisten?
Nee hoor. Wij zijn democraten en wij geloven in de kennis en het verstand van de kiezers. Het is na het Oekraïne-referendum, Brexit en de winst van Donald Trump vooral een naargeestig frame geworden dat het opkomen voor en het uitvoeren van de democratie ‘populistisch’ zou zijn. Dat is het niet. Democratie is niet voor bange mensen en bovendien heeft iedere meerderjarige Nederlander recht op een gelijke stem die even zwaar meeweegt als alle andere stemmen.
Wat staat er in jullie verkiezingsprogramma?
GeenPeil heeft geen verkiezingsprogramma. We hebben alleen een uitvoeringsprogramma en welke standpunten daarin staan, wordt elke week door de leden bepaald. De leden beslissen, niet de Kamerleden of het partijbestuur van GeenPeil. Dus zij mogen bepalen. Elke stemronde opnieuw, zodat de echte betweters leren dat de burger heel goed weet waar het over gaat en wat er voor nodig is om Nederland op een gezonde koers te krijgen.
Wat is het standpunt van GeenPeil over…
Ho. Stop. Niet afmaken die zin. Het uitgangspunt van GeenPeil is grofweg dat we geen standpunten hebben. De partij zelf is een neutrale huls, die de macht doorgeeft aan de leden. Anders gezegd: als jij wilt dat jouw standpunten over bepaalde zaken worden gedragen door GeenPeil, dan moet je lid worden en tegen de tijd dat erover gestemd wordt, jouw mening laten horen op ons platform. Simpel, direct en goudeerlijk.
OK, hoe gaat GeenPeil dat in de praktijk doen dan?
De leden van GeenPeil mogen beslissen over alle voorstellen die in de Kamer in stemming worden gebracht. Kamerleden van GeenPeil zullen bij alle stemmingen doen wat de leden bepalen. Stemmen de leden voor, dan stemmen de Kamerleden van GeenPeil ook voor. Stemmen ze tegen, dan stemt GeenPeil tegen. Altijd. In 100% van de gevallen.
Hebben jullie kandidaat-Kamerleden dan nergens meer een mening over?
Natuurlijk wel. Het zijn net mensen! Sowieso. Jan Dijkgraaf zonder mening? Lol. Maar bij stemmingen zullen zij de mening van de meerderheid van de leden boven hun eigen mening plaatsen, en stemmen zoals de leden het besloten hebben. Bestuur, kandidaten en medewerkers van GeenPeil hebben uiteraard allemaal een eigen mening, over vanalles en op verschillende volumes. Maar allemaal allemaal geloven we in het hogere ideaal van meer directe democratie en betere controle van de macht, vanuit de collectieve kennis van de kiezer. LINK
Gaan Kamerleden van GeenPeil alleen maar stemmen en verder niks?
Kamerleden van GeenPeil gaan ook de regering actief controleren door (schriftelijke) Kamervragen in te dienen. Daarom zet GeenPeil mensen op de lijst die verstand hebben van openbaar bestuur, bestuursrecht en het openbreken van de overheid. GeenPeil zal ook actieve samenwerking zoeken met Wob-specialisten, open overheids-organisaties en andere strijders voor transparantie. Op die manier kan GeenPeil de regering actief, kritisch en zorgvuldig controleren, zonder politiek te hoeven bedrijven.
Kamervragen worden toch altijd heel ontwijkend beantwoord?
Dat klopt, er wordt vaak een onvolledig of ontwijkend antwoord gegeven op Kamervragen. Dat komt voor een belangrijk deel door de onzorgvuldige manier waarop de vragen gesteld zijn. Een Kamervraag is een soort Wob-verzoek, en een goede, kritische Wob-vraag schrijf je niet in een paar minuten. Veel meer tijd nemen Kamerleden nu meestal niet. Wij gaan die wel nemen, want regeringscontrole wordt onderdeel van de core business van GeenPeil. De input van partijleden zal daarbij gevraagd worden. Immers, velen weten meer dan weinig en we verwachten dat er in de collectieve kennis van onze leden altijd extra expertise te vinden zal zijn. LINK
Hoe en door wie worden Kamervragen van GeenPeil opgesteld en ingediend?
Kamerleden van GeenPeil gaan in principe zelf achter kwesties aan (op basis van nieuwsaanleiding, informatie, bronnen of simpelweg interesse), maar kunnen daarbij wel input vragen of krijgen van de leden. Ook kunnen we bijvoorbeeld per poll een aantal onderwerpen voorleggen en vragen welke moet worden onderzocht, of in welke volgorde het moet worden gedaan. Daarnaast kan bij het samenstellen van Kamervragen de hulp van leden worden ingeroepen. Stel dat we de gang van zaken rond de reorganisaties bij de Belastingdienst willen onderzoeken en controleren, dan kan GeenPeil aan leden die verstand van dit onderwerp hebben, of misschien zelfs wel (professionele) betrokkenheid erbij hebben, vragen om input te leveren op basis waarvan dan betere of gerichte vragen gesteld kunnen worden. Zo werken we samen aan controle van de regering. LINK
Gaat GeenPeil initiatiefwetten indienen, of amendementen?
Nee. In eerste instantie niet. GeenPeil gaat stemmen (wetgevende macht) en Kamervragen stellen (controlerende macht), maar vooralsnog geen initiatiefrecht gebruiken. De reden is simpel: wetten maken is technisch werk, maar om ze aangenomen te krijgen moet je politiek bedrijven. Steun vergaren, akkoordjes sluiten, coalities vormen en misschien wel standpunten uitruilen. Standpunten hebben we niet, en die andere dingen willen we niet. We zeggen echter 'in eerste instantie', omdat we wel de optie openhouden om op een later moment alsnog initiatief te gaan nemen - maar niet voordat we aan de leden voorgelegd hebben of zij dat ook willen, of accepteren. En zo ja, of de Kamerleden het dan moeten doen, of de leden zelf eraan (mee) mogen werken. Dat soort vragen worden echter pas relevant en bespreekbaar nádat we in de Kamer zitten, en als we bewezen hebben dat ons systeem van stemmen & vragen stellen werkt zoals we het bedoeld hebben. LINK
Vat het nou eens in 1 zin samen?
GeenPeil gaat haar partijleden directe wetgevende macht laten uitoefenen via de stemmingen in de Tweede Kamer, en GeenPeil gaat controlerende macht uitoefenen door (schriftelijke) Kamervragen te stellen aan de regering. Alle andere bestuurlijke verbeteringen aan de democratie die GeenPeil kan gaan doen en mag gaan doen, worden bepaald door de partijleden, die na 15 maart inspraak krijgen op de uitvoering van GeenPeil.
Dat waren 2 best wel lange zinnen.
Ja, sorry. Het is geen ingewikkeld plan, maar ook weer niet zó simpel dat het in 1 zin past. Hoewel:
Probeer het nog eens in 1 zin?
Leden van GeenPeil krijgen rechtstreeks stemrecht bij alle wetsvoorstellen.
Zie je wel. Zo moeilijk was dat toch niet?
Inderdaad. Onze excuses. Het is wél heel simpel.
En hoe zit het dan met debatten, commissievergaderingen en het vragenuurtje?
Daar doet GeenPeil allemaal niet aan mee. Onze Kamerleden kunnen namelijk nooit namens alle partijleden spreken in een debat. We houden wel de mogelijkheid open om op een later moment mandaat te vragen aan de leden om de verantwoordelijkheden van GeenPeil Kamerleden uit te breiden. Bijvoorbeeld om in de toekomst commissievergaderingen te kunnen bijwonen, of aan hoorzittingen deel te nemen. Het principe is dat er niets gebeurt zonder mandaat van de leden. Maar de belangrijkste doelen van GeenPeil zijn directe inspraak voor de partijleden via stemmingen, en controle van de regering via Kamervragen. Al het andere komt er pas, áls het er al komt, na instemming door de meerderheid van de leden. Want de kiezer is koning bij GeenPeil.
Weet je wel hoeveel stemmingen er zijn?
Ja, heul veul. Elke dinsdag, woensdag en donderdag wordt er over tientallen onderwerpen gestemd.
GeenPeil gaat dus aan alle stemmingen meedoen?
De Kamerleden van GeenPeil zullen bij alle stemmingen over wetsvoorstellen aanwezig zijn en stemmen wat de leden van GeenPeil democratisch hebben beslist.
Maar kiezers willen toch niet altijd, overal over stemmen?
Inderdaad. Daar hebben de meeste mensen helemaal geen tijd voor. Daarom gaat GeenPeil service op maat aanbieden: elk lid wordt in staat gesteld om aan te geven welke onderwerpen voor hem of haar belangrijk zijn. GeenPeil zal notificaties sturen als er over die onderwerpen gestemd gaat worden. Een arts of verpleegster kan bijvoorbeeld meestemmen over zorgwetgeving, terwijl een leraar en de ouders van zijn leerlingen inspraak krijgen op onderwijswetten. Zo kunnen leden hun inspraak beperken tot onderwerpen die voor hen belangrijk zijn, zonder dat ze zich door alle wetten heen hoeven worstelen. Leden behouden natuurlijk wel altijd de mogelijkheid om over alles mee te stemmen, als ze dat willen. LINK
Gaan jullie er dan vanuit dat leden alleen vanuit hun vakgebied willen stemmen?
De voorkeuren van leden hoeven niet per onderwerp te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld regio-gericht zijn. GeenPeil gaat ook daarvoor ledenservice op maat leveren. Wordt er gestemd over gasboringen in Groningen? Dan kunnen leden in het noorden daarover ingelicht worden, zodat ze de stemming niet missen. Wil de regering de Hedwigepolder onder water zetten? Dan krijgen de leden die zich op dat onderwerp geabonneerd hebben op tijd bericht over de stemming. De theorie is dat mensen in Zeeland sterker geïnteresseerd zijn in de Hedwigepolder dan in Groningse gasboringen, en andersom. Groningers zullen over gas stemmen en Zeeuwen over water, en zo krijgt regionale inspraak een regionaal gewicht - en zo werkt GeenPeil dus straks ook op regionaal niveau. LINK
Toch nog even over die stemmingen. Kamerleden stemmen toch ‘zonder last’?
Dat klopt. Niemand kan Kamerleden, van welke partij dan ook, dwingen om te stemmen wat iemand anders wil. Dat heet ‘zonder last’ en dat staat in de Grondwet verankerd. Je kan kandidaat-Kamerleden dus ook geen contract laten tekenen en ze daar aan houden nadat ze gekozen zijn. Kamerleden staan in dat opzicht boven de wet en dat is maar goed ook. Maar het staat Kamerleden wél vrij om uit zichzelf te luisteren naar de democratische wens van de meerderheid van de partijleden - ruggespraak dus. Omdat de partij van GeenPeil op dat principe wordt opgericht, zullen Kamerleden van GeenPeil altijd uit zichzelf en uit vrije wil stemmen wat de leden beslissen. Partijleden staan boven het pluche bij GeenPeil. LINK
Maar politiek, dat betekent toch lobby, coalities en akkoordjes in achterkamertjes?
Daar doet GeenPeil dus niet aan mee. Geen achterkamertjes, geen coalitie en geen partijpolitiek.
Piet Hein Donner beweert dat GeenPeil ongrondwettelijke dingen doet. Klopt dat?
“Een aanpak zoals die van GeenPeil luidt het einde van de democratische rechtsstaat in”, zegt oud CDA minister Piet Hein Donner, thans vicevoorzitter van de Raad van State. Donner wees op de Grondwet, die voorschrijft dat volksvertegenwoordigers zonder last of ruggespraak moeten kunnen stemmen. Dat is een serieuze beschuldiging, en nog wel van een vicevoorzitter van een Hoog College van Staat. Maar hij is niet waar, en dat leggen we in deze FAQ-blog uit. https://geenpeil.nl/681-2/ LINK
Dus GeenPeil is roomser dan de paus?
Ja. Dat klopt. Daarom willen we bij alles wat we doen zo transparant mogelijk zijn. Onze Kamerleden, het partijbestuur en iedereen die voor de partij werkt en gaat werken, komt in een glazen kooi te zitten. Iedereen, zowel leden als niet-leden, moet altijd kunnen controleren dat we doen wat we beloven.
Je hebt dus een stel notarissen nodig om die Kamerzetels te vullen? Of heiligen?
Dat klopt. Kamerleden van GeenPeil moeten roomser zijn dan de paus en gewetensvoller dan elke andere politicus in de Tweede Kamer.
En wat als een GeenPeil Kamerlid toch niet zo rooms blijkt te zijn?
GeenPeil legt in de aanloop naar de verkiezingen heel duidelijk uit wat we gaan doen, hoe we dat gaan doen en wie dat gaan doen. Daarover zal de partij altijd transparant zijn. Als één van de Kamerleden echter toch afwijkt van dat plan en die belofte, dan kunnen we daar kort en helder over zijn: Dan verraadt hij of zij daarmee de partijleden van GeenPeil, en brengt hij of zij het principe en de geloofwaardigheid van het plan in gevaar.
Wie durft zoveel verantwoordelijkheid nog aan?
Het is niet makkelijk, zeggen wij eerlijk, om een onkreukbare kieslijst samen te stellen. En omdat Kamerleden altijd ‘zonder last’ hun werk moeten kunnen doen, kunnen we ook niet op voorhand beloven dat het vier jaar goed zal blijven gaan. We geloven echter wel in het zelfreinigende vermogen van groepsdruk. Als een Kamerlid van een andere partij zetelroof pleegt, heeft vooral zijn of haar partij daar last van, maar de leden van die partij een stuk minder. Als een GeenPeil Kamerlid echter zijn of haar zetel rooft, een stoel opschuift en een nieuw naambordje bestelt, pleegt hij of zij daarmee verraad aan alle partijleden, alle partijgenoten en aan iedereen die vertrouwen heeft gegeven aan het plan en de principes van GeenPeil. Daarmee roep je vermoedelijk een heleboel ellende over jezelf en je persoonlijke imago af.
Krijgen die Kamerleden het volledige Kamersalaris?
Dit is een heikel punt, dat snappen we. Juist daarom willen we er 100 procent eerlijk over zijn. Ja,  de stemkastjes mogen het Kamersalaris straks inderdaad gewoon houden. We gaan van GeenPeil een fulltime democratische vernieuwingsbeweging maken, met bestuurskundige vernieuwers, transparantiestrevers en Wob-specialisten. Ze gaan veel meer doen dan stemmen alleen: ze gaan zich volledig inzetten voor GeenPeil en de democratische vernieuwing die we willen veroorzaken. Dus niet alleen stemmen & terug naar bed - zo makkelijk maken we ons er niet van af. Daarnaast zorgt het toestaan van het hele salaris er voor dat Kamerleden van GeenPeil niet in de verleiding te komen om zetelroof te plegen en voor zichzelf te beginnen, omdat ze dan meer zouden verdienen én toch hun eigen mening mogen geven in de Kamer. Dat klinkt wellicht een beetje wantrouwig, maar wij zijn van mening dat we er gewoon realistisch over moeten zijn. En dus het risico moeten beperken. Maar geen nood: Er is geen reden om aan de intenties van de Kamerleden te twijfelen - we zorgen voor betrouwbare mensen die meedoen om het principe, niet om de knikkers. Link
Dat klinkt alsof GeenPeil haar Kamerleden enorm onder druk zet?
Nee hoor. We gaan er van uit dat we iedereen die we op de kieslijst zetten, 100% kunnen vertrouwen. Op wantrouwen kun je geen samenwerking bouwen. Alle kandidaat-Kamerleden voor GeenPeil zullen zich goed bewust zijn van de verantwoordelijkheid die ze dragen voor het principe, de democratie en natuurlijk de partijleden.
Als jullie in de Kamer komen, gaan jullie dan een referendum organiseren over Zwarte Piet?
Dat kan niet. De Wet raadgevend referendum staat alleen referenda toe over wetten die worden aangenomen, waarin wordt besloten dat de wet in kwestie referendabel is en als binnen vier weken na publicatie in de Staatscourant een inleidend verzoek tot referendum is gedaan waarvoor minstens tienduizend handtekeningen zijn opgehaald. Zolang de kleur van Zwarte Piet niet in een wet wordt vastgelegd én aangenomen (en dat gaat vermoedelijk nooit gebeuren), komt er dus geen referendum over.
Een referendum over Nexit dan?
Helaas, ook de vraag of Nederland een Nexit wil, ja ofte nee, moet eerst als wetsvoorstel worden ingediend en dan ook nog een meerderheid halen voordat er een referendum over gehouden kan worden. Ook dat ligt niet in de lijn der verwachting voor de nabije toekomst.
Hoe zwaar gaat GeenPeil per lid de inspraak van haar partijleden wegen?
Volgens het oerdemocratische principe ‘1 man, 1 stem’. Waarbij we met “man” natuurlijk bedoelen: man, vrouw, of anders. Elk lid krijgt stemrecht in de partij, waarmee op alle wetten en voorstellen 1 stem kan worden uitgebracht.
Hoe wordt de uitslag van een stemming bepaald?
Zoals het hoort in een democratie: de meeste stemmen gelden. De helft, plus 1.
Hanteert GeenPeil daarbij een opkomstdrempel?
Nee. In een democratie geldt: wie stemt, bepaalt. Wie niet stemt, bepaalt niet.
En wat als de leden exact 50/50 stemmen over een wetsvoorstel?
Dan onthouden de Kamerleden van GeenPeil zich van stemming.
Wat gebeurt er als op een dag NIEMAND van de GeenPeilleden zin heeft om te stemmen Bijvoorbeeld over een belangrijke missie van Onze Jongens in een ver land?
Dan doen onze Kamerleden ook helemaal NIKS! Ze blijven lekker in bed liggen. Je kan jezelf dan afvragen of je het dan zelf niet hebt verprutst. Dus ja, jij wilde invloed op de politiek? Dan krijg je invloed op de politiek! Maar GeenPeil is beslist geen vrijblijvende keuze. Je maakt deel uit van dit politieke proces. Niets doen is geen optie.
Achteraf zeuren dat er teveel criminelen in Nederland zijn terwijl je niet hebt gestemd over strengere wetgeving hierover?
Eigen schuld dikke bult, stop met huilen, stem op GeenPeil.
Als de meerderheid bepaalt wat de hele partij stemt, is dat toch ook een vorm van fractiediscipline?
Nee hoor, want niemand van de Kamerleden zal de partijleden vertellen hoe en wat ze moeten stemmen. Dat bepalen de leden zelf, in onderling en open debat. De uitkomst komt vervolgens democratisch tot stand, en niet op basis van partijbelangen, coalitiebelangen, machtsoverwegingen of autocratische fractievoorzitters.
Is het niet democratischer als GeenPeil de wens van haar leden naar rato overbrengt?
In theorie is dat natuurlijk het meest direct. Als je tien zetels hebt en de leden stemmen in de verhouding 60/40 voor een wet, dan kunnen zes Kamerleden voor stemmen, en vier tegen. Maar bij een laag aantal zetels werkt dat niet goed, om twee redenen: 1. Bij een laag aantal zetels laat een uitslag zich cijfermatig lastig opsplitsen. Stel: je hebt 2 zetels. Als de uitslag dan 60/40 is, moet de ene zetel dan voor stemmen, en de andere tegen? Waar ligt die grens? 2. Andere partijen zullen bij de leden van GeenPeil een meerderheid zoeken voor hun eigen voorstellen. Als ze weten dat er naar rato gestemd wordt, wordt de invloed van GeenPeil kleiner als we een laag aantal zetels hebben. Als alle GeenPeil-zetels stemmen wat de meerderheid van de leden wil, dan kan de partij als geheel meer invloed uitoefenen op andere partijen. Die zullen dan bijvoorbeeld hun argumenten direct aan de leden van GeenPeil moeten voorleggen, om te proberen hun steun te verwerven. Zo wordt politiek transparanter. LINK
Gaat GeenPeil de wens van de partijleden naar rato overbrengen in de Tweede Kamer?
Als GeenPeil minder dan vijf zetels haalt niet, om de hierboven genoemde redenen. Als GeenPeil echter meer dan vijf zetels haalt, zullen we naar rato gaan stemmen. En wel om de volgende drie redenen: 1. De cijfermatige verdeling wordt beter te berekenen. Elke zetel vertegenwoordigt 20 procent van de stemmen van leden, dus een 60/40 stemverhouding voor een wetsvoorstel betekent 3 zetels voor en 2 zetels tegen. 2. Als stemming naar rato gebeurt, is de minderheidsstem ook altijd vertegenwoordigd. Dat is beter voor de betrokkenheid van de partijleden van GeenPeil, omdat op die manier élke uitgebrachte stem zinvol is: je hoeft geen meerderheid te halen om toch gehoord te worden. 3. Hoe meer zetels GeenPeil heeft, hoe belangrijker we worden voor andere partijen. Zowel voorstanders als tegenstanders van een wet zullen onze leden moeten opzoeken om hen te overtuigen om met hen mee te stemmen. Zo kan GeenPeil een belangrijke rol spelen in het transparanter maken van de politieke besluitvorming, het openbreken van achterkamertjes en het aanzwengelen van het publieke debat. LINK
OK, maar stel dat Hans Spekman alle PvdA-leden oproept om lid te worden, wat doen jullie dan?
Als meneer Spekman dat doet, dan zeggen we ‘dankjewel, meneer Spekman’. Hoe meer leden, hoe sterker het democratisch evenwicht van GeenPeil. En niet alleen dat, als meneer Spekman zo’n oproep doet, zullen concurrenten van de PvdA misschien denken ‘Dan worden wij ook lid!’. Hetzelfde geldt voor maatschappelijke organisaties: als Greenpeace haar leden oproept om lid te worden van GeenPeil om meer inspraak op milieuwetgeving te krijgen, dan zal de BOVAG misschien hetzelfde doen om het evenwicht te herstellen in het voordeel van asfalt & auto’s. En allebei maken ze GeenPeil groter, sterker en beter gebalanceerd. Bovendien draagt GeenPeil ook bij het transparant maken van de Haagse lobby.
Dus hoe meer zetels, hoe beter het plan van GeenPeil werkt?
Natuurlijk. Dus stem op jezelf en kies GeenPeil!
Zijn jullie niet bang dat GeenPeil gekaapt gaat worden door populistische flanken?
Nee, want het plan staat open voor iedereen. Bovendien: hoe meer leden, hoe kleiner de invloed van uitersten. GeenPeil zal ook na de verkiezingen actief leden blijven werven, want het zou natuurlijk geweldig zijn als we meer leden halen dan de PvdA.
Maar wat nou als de meerderheid de doodstraf weer wil invoeren?
Ja zeg. Laten we een klein beetje VERTROUWEN in elkaar hebben. Het aantal tegenstanders van de doodstraf is in Nederland al jaren veruit in de meerderheid, en het aantal tegenstanders neemt alleen maar toe.
Ja, prima, maar als het nou toch gebeurt?
De doodstraf is een voorbeeld van een zaak waarin je afhankelijk bent van grondwetswijzigingen en opzeggen van verdragen om het mogelijk te maken. Je zou dus uit de EU en de Raad van Europa moeten stappen en dan behoor je tot de selecte club van 2 landen die de doodstraf toepassen: Kazachstan & Wit-Rusland. Met andere woorden: Geen zorg, het gaat echt niet gebeuren.
GeenPeil houdt zich aan internationale verdragen?
Onze democratie rust voor een deel op internationale verdragen, waaronder bijvoorbeeld het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat verdrag is voor GeenPeil een leidraad bij ons handelen, omdat deze set afspraken, die internationaal tot stand is gekomen, de mensenrechtennormen voor alle ondertekenaars vastleggen. Is de inhoud van het EVRM daarmee van kritiek gevrijwaard? Neen, maar het is ons doel noch ons streven om ons met de inhoud van dat verdrag bezig te gaan houden. Ons doel is om de Nederlandse democratie van binnenuit te herstellen. LINK
Wat als mensen lid worden van GeenPeil, maar op een andere partij stemmen?
Dat kan natuurlijk. Maar hoe meer zetels GeenPeil haalt, des te groter de invloed van de stem van de leden van GeenPeil.
Kun je lid worden van GeenPeil als je al lid bent van een andere partij?
Ja hoor. Kun je meteen goed vergelijken wat GeenPeil wél voor je doet, wat die andere partij allemaal níet voor je doet. In tegenstelling tot alle andere partijen, luistert GeenPeil namelijk elke dag naar haar leden, en niet alleen in de korte periodes rond verkiezingen.
Krijg je onmiddellijk stemrecht als je lid wordt van GeenPeil?
Nee. Je krijgt een ‘proeftijd’ van een maand. In die maand kun je het partijplatform verkennen, en kennismaken. Na een maand krijg je onvoorwaardelijk stemrecht. Of, als het niet bevalt, doen we keurig aan ‘niet goed, geld terug.’
Wanneer kunnen leden stemmen over wetsvoorstellen?
Zodra een wetsvoorstel op de agenda van de Tweede Kamer komt, wordt de online stemming opengezet voor leden van GeenPeil. De online stemming sluit om 09:00 uur ’s morgens op de dag dat in de Tweede Kamer over het voorstel wordt gestemd. Op dat moment wordt de uitslag onmiddellijk openbaar gemaakt en gepubliceerd.
Zeg, mag ik even op adem komen?
Tuurlijk. Hier, neem even een emmer shiba-puppies tot je.
Wordt de tussenstand van elke stemming bekend gemaakt?
Nee. De uitslag wordt pas bekend op het moment dat de stemming sluit. Ook voor Kamerleden van GeenPeil en alle andere mensen die voor de partij werken. Dat is het eerlijkst en het voorkomt de kans op beïnvloeding van de uitslag.
Wat nou als de uitkomst bij een Kamerlid van GeenPeil niet bevalt?
Doet er niet toe. Kamerleden van GeenPeil zullen altijd luisteren naar de wens van de leden. Dat is hoe onze partij werkt.
Wanneer maakt GeenPeil de uitslag van een stemming bekend?
Op het moment dat de stemming sluit, om 09:00 uur ’s morgens op de dag dat in de Tweede Kamer over het voorstel wordt gestemd, wordt de uitslag onmiddellijk openbaar gemaakt en gepubliceerd. Op die manier kan iedereen zien wat de uitslag is, en aan de hand daarvan kan iedereen controleren of de Kamerleden van GeenPeil die uitslag volgen in de Tweede Kamer.
Als hij of zij echt niet wil, dan meldt het Kamerlid zich toch gewoon ziek die dag?
Als een Kamerlid ziek is op dag van stemmingen, moet hij/zij zich vóór 09:00 uur afmelden. Als het ná 09:00 uur gebeurt, kan de schijn gewekt worden dat er onwil bestaat om de uitslag te volgen. En als je echt ziek bent, weet je dat vóór 09:00 uur ook al wel.
Wat is een amendement en hoe gaat GeenPeil daarmee om?
Ieder lid van de Tweede Kamer mag wijzigingen voorstellen voor één of meer artikelen van een wetsvoorstel van de regering. Zo'n wijziging heet een amendement. Een amendement is over het algemeen niet langer dan een of twee A4’tjes met wijzigingen op een wetsvoorstel dat nog in stemming gebracht moet worden. Voor het opstellen van een amendement kunnen Kamerleden om hulp vragen. Zij kunnen dit doen bij het Bureau Wetgeving van de Tweede Kamer of bij het ministerie dat over het onderwerp van het amendement gaat. Als de Kamer én de minister of staatssecretaris geen bezwaren hebben tegen de voorgestelde wijziging, neemt de bewindspersoon de wijziging over. Als de regering wel bezwaren heeft, moet de Kamer over het amendement stemmen. Als de meerderheid akkoord is, wordt de wijziging meestal alsnog overgenomen. Over heel 2015 zijn er 975 amendementen ingediend. Dat is 18 per week. 
Van die 18 wordt dus een (groot) gedeelte overgenomen door het kabinet, waardoor er niet over gestemd hoeft te worden. Dit is een voorbeeld van een amendement. LINK
Wat zijn moties en wat doet GeenPeil met stemmingen daarover?
Moties zijn uitspraken die door één of twee Kamerleden of door een commissie worden voorgesteld, bijvoorbeeld:
  • over het vertrouwen in het kabinet of een bewindspersoon
  • reacties op (nieuwe) ontwikkelingen
  • over meer beleidsmatige aandacht voor een onderwerp
  • meer of minder geld voor een bepaald beleidsonderdeel
Het kabinet kan een aangenomen motie naast zich neerleggen. Als een voor het kabinet onaanvaardbare motie toch wordt aangenomen, kan er een kabinetscrisis ontstaan. In 2015 zijn er 3.585 moties ingediend. Dat is een hele hoop, bijna 70 moties per week. Elke week. Dat klinkt weer groter dan het werkelijk is. Sinds 2016 is het mogelijk dat stemming over een motie achterwege blijft en de motie wordt overgenomen. Dat gebeurt als de regering laat weten zich met de inhoud te kunnen verenigen en geen van de aanwezige leden zich daartegen verzet. GeenPeil doet in beginsel alleen mee met moties die er toe doen:
  • moties van wantrouwen
  • moties van afkeuring
Dit is een voorbeeld van een motie.
Hoeveel werk is het om te stemmen op al die wetsvoorstellen?
Dit is een van de primaire redenen waarom de leden hun invloed willen doen gelden. In 2015 zijn er 183 wetsvoorstellen in stemming gebracht. Van deze 183 wetsvoorstellen bestaat de helft uit begrotingsvoorstellen. Dus echt nieuwe wetten zijn beperkt tot 2,5 wet gemiddeld per week. Wij verwachten dat onze leden dit aantal prima aankunnen. In de totstandkoming van een wetsvoorstel gaat veel tijd zitten. 63% van de wetsvoorstellen wordt binnen een jaar in stemming gebracht, 25% binnen 3 maanden. Dus ook hier geldt dat er voldoende tijd is om de leden de kans te geven zich goed in te lezen. Dit is een voorbeeld van een wetsvoorstel. Dit is een voorbeeld van een begrotingsvoorstel LINK
Wat doet GeenPeil met stemmingen over moties?
Bij moties ligt stemming iets anders dan bij wetsvoorstellen: de meeste moties worden aan het einde van debatten ingediend, en meestal worden ze toch niet uitgevoerd. Bijvoorbeeld omdat de politieke situatie verandert, maar ook omdat er toch geen sancties op staan als het kabinet een motie negeert. Herinnert u zich de motie-Pechtold, waarin Rutte werd opgelegd dat hij vóór 1 november antwoord op de uitslag van het Oekraïne-referendum moest geven? En, hebben we antwoord? Nee, dat hebben we niet. Bij moties kijken we dus naar de relevantie en de haalbaarheid om bij de stemming te zijn.
Maar wacht ff, wat als ik alleen voor een wetsvoorstel wil stemmen als een bepaald amendement wordt aangenomen? En het amendement wordt niet aangenomen?
Scherp! Dat is inderdaad lastig, maar het kan wel. Om dat mogelijk te maken moeten leden voorwaarden kunnen aangeven bij een stem voor een wetsvoorstel waar amendementen bij zitten die zo zwaar wegen dat het ook de steun aan het wetsvoorstel verandert. In de praktijk zal het niet heel vaak voorkomen. Technisch is het vrij lastig om te maken (niet onmogelijk!) omdat de gebruikersinterface simpel moet blijven, en omdat wanneer er door onze leden op die manier voorwaardelijk is gestemd, onze kamerleden de uitslag van de motie zullen moeten invoeren waarna ons platform snel een nieuwe uitslag moet berekenen voor het wetsvoorstel. We kunnen nu al zeggen dat deze functionaliteit er niet gaat komen voor 15 maart. LINK
Haalbaarheid en relevantie? Wat bedoelen jullie daar precies mee?
Nou, een paar keer per jaar zijn er debatten waarbij een minister of staatssecretaris in grote politieke problemen verkeert. Dan kan het gebeuren dat er een motie van wantrouwen wordt ingediend, of een andere zware motie. Meestal weet je op voorhand welke debatten dit zijn, zodat de Kamerleden van GeenPeil op stand-by staan voor een stemming over moties.
Dat is spannend! Kunnen leden daaraan meedoen?
GeenPeil zal bij zulke moties acute stemmingen houden, waarbij leden live mee kunnen stemmen over de moties. De Kamerleden van GeenPeil kunnen die stem dan live in de plenaire zaal uitbrengen. GeenPeil is de enige partij die op dat moment de stem van het volk kan laten horen en meewegen. Rechtstreekse inspraak bij een motie van wantrouwen, hoe cool is dat?
Hoe komt het digitale stemsysteem van GeenPeil er uit te zien?
GeenPeil gaat een online platform neerzetten waarop leden kunnen inloggen. Onderwerpen, wetsvoorstellen en moties worden per ministerie in ‘zuilen’ ondergebracht. Belangrijke agendapunten die in het nieuws zijn of binnenkort ter stemming worden gebracht, zullen worden uitgelicht. Leden kunnen rechtstreeks naar de stemmodule, maar ze kunnen zich ook eerst inlezen, ze kunnen meediscussiëren of ze kunnen proberen om andere leden te overtuigen van hun argumenten.
Oei. Een online discussieplatform, daar komen toch altijd gekkies op af?
Alle leden krijgen inspraak, stemrecht en toegang tot de discussie, maar net zoals in de Tweede Kamer zelf, zullen er wel huis- en gedragsregels gelden. De internet-achtige constructie die GeenPeil gaat bouwen, moet geen NuJij (RIP) worden. Alleen leden kunnen inloggen en achter de voordeur gelden (nader te bepalen) huisregels. Bovendien denken we dat een betaald lidmaatschap er voor zorgt dat de meeste gekkies sowieso gewoon wegblijven. Hoe dan ook: democratisch debat wordt leidend, trolling, flamewars en haatzaaierij gaan we actief bestrijden.
Dus je kunt niet anoniem meedoen?
Jawel. Lid worden kan alleen met je eigen naam & IBAN, maar op het discussieplatform zul je anoniem kunnen meedoen. GeenPeil zal haar leden echter wel aanmoedigen om met open vizier, op persoonlijke titel en onder eigen naam te discussiëren. Daar zullen we een zo veilig mogelijke omgeving voor creëren, mede door het platform alleen open te stellen voor leden, maar ook door beveiliging en privacy te waarborgen.
Mag ik ook een stemverklaring/toelichting geven bij mijn stem?
Ja hoor, dat kan op het online platform. Je kan voorafgaand aan de stemming in debat en discussie met leden en dan kun je andere leden (proberen te) overtuigen. Dat is je mogelijkheid voor toelichting. Vooraf dus - achteraf, na de stemming, heeft het namelijk geen zin meer omdat te doen.
Hoe oud moet je zijn om lid te mogen worden?
De kiesgerechtigde leeftijd is de norm: je moet kiesgerechtigd zijn, dus 18 jaar of ouder.
Maar wil GeenPeil jongeren dan niet betrekken bij de democratie?
Jawel, heel graag natuurlijk. Maar we willen allereerst in de Tweede Kamer komen en dat kan op dit moment alleen dankzij kiesgerechtigde stemmers. Als we na de verkiezingen in de Kamer zitten, gaan we nadenken over een jongerenafdeling en manieren om het partijplatform toegankelijk te maken voor jongeren die willen meedenken en meedoen met hun eigen democratie. We maken bij dezen onze intentie bekend en gaan er na 15 maart aan werken, samen met de cadetten van het Leger des Peils.
Wat worden de huisregels en de algemene voorwaarden?
Er is nog geen platform, dat wordt nog gebouwd. Dus huisregels en voorwaarden laten we nog even in het midden, totdat we weten hoe het partijplatform er precies uit gaat zien, welke functionaliteit het krijgt en wat de voorwaarden voor constructieve deelname zullen zijn. Op het moment dat de internet-achtige constructie klaar is voor gebruik, krijgen alle leden de algemene voorwaarden te zien tijdens het registratieproces waar ze dan allemaal doorheen moeten om toegang tot het platform te krijgen.
Wanneer is het online partijplatform klaar?
Dat zal nog enkele maanden duren, tot vlak voor of rond de verkiezingen. Het platform wordt uiteraard op tijd opgeleverd zodat de leden vanaf de verkiezingen van 15 maart 2017 aan alle stemmingen mee kunnen doen. Het kan zijn dat niet alle functionaliteiten die we in deze FAQ beloven op 15 maart al daadwerkelijk beschikbaar zullen zijn. Het is een enorm project om een veilig, betrouwbaar en goed werkend online stemplatform te bouwen. Het wordt een work in progress dat we continu verder zullen uitbouwen en ontwikkelen.
Elektronisch stemmen is toch niet veilig, niet betrouwbaar en niet anoniem?
Jawel, elektronisch stemmen bij GeenPeil is wel veilig, wel betrouwbaar en het kan wel anoniem. We zijn immers de overheid niet. Veilige online stemsystemen zijn prima te bouwen. Je kan systemen bouwen waarin je kan zien dat iemand gestemd heeft, maar niet wát ie gestemd heeft, en waarbij de einduitslag niet te herleiden is tot individuele stemmers. Een voorbeeld is de internationaal toegepaste open source software van D-Cent, die we bekijken of het voor GeenPeil ook geschikt is.
Hoe gaat GeenPeil de veiligheid en betrouwbaarheid van online stemmen verwezenlijken?
Met het risico om in technisch jargon te vervallen: we gaan gebruik maken van Open Source code en software, encryptie, third party verification, en de technische mogelijkheid om anoniem te stemmen maar toch achteraf je stemhistorie op te vragen. In het algemeen: GeenPeil heeft transparantie en betrouwbaarheid als hoogste prioriteiten in het blauw/gele vaandel.
Maar wij vertrouwen stemcomputers niet!
Onze vorm van stemmen heeft niets te maken met hoe de overheid het wil (gaan) doen. In tegenstelling tot de overheid nemen wij anonimiteit en betrouwbaarheid bijvoorbeeld wél serieus: - Wij gaan niet met DigID werken. - We gaan Open Source software gebruiken, dus iedereen kan desgewenst alle code lezen en iedereen kan de veiligheid en betrouwbaarheid daarom zelf (laten) toetsen. Allemaal in het kader van volledige openheid en transparantie, want daar staat of valt het hele plan mee.
Hoe wordt de kieslijst van GeenPeil eigenlijk bepaald?
Grappig dat je ’t vraagt. Dat gaan we dus volstrekt niet democratisch doen: het partijbestuur en de direct bij de campagne betrokken mensen kiezen die lijst helemaal zelf, zonder inspraak van leden. Dat is niet democratisch nee. Waarom we dat zo doen? Omdat het succes van het plan van GeenPeil staat of valt bij de betrouwbaarheid van onze aspirant Kamerleden. Daarom kiezen we ze zelf, met de hand, op basis van vertrouwen en in het verleden behaalde resultaten. Opdat wij hen daarna in een glazen kooi kunnen zetten waar iedereen kan controleren of ze uitvoeren wat GeenPeil belooft, zonder dat we hoeven te vrezen dat ze de druk en de verantwoordelijkheid niet aankunnen. LINK
En wie bepaalt dan het bestuur van de partij?
Het partijbestuur wordt bij oprichting aangesteld. Wijziging van bestuur is mogelijk, maar wordt voor 50% door de Stichting GeenPeil bepaald, en voor 50% door een Algemene Ledenvergadering. Zo voorkomt de Vereniging GeenPeil dat het bestuur zomaar vervangen kan worden, en dat de principes van de partij op losse schroeven kunnen worden gezet. Het partijbestuur kan dus bij gebleken incompetentie (of om andere redenen) wel vervangen worden, maar niet zomaar op basis van de leden alleen. Ook dit is bedoeld om de intenties van de partij te beschermen tegen kaping, maar ook het partijbestuur zal in dezelfde glazen kooi plaatsnemen als de kandidaten. LINK
GeenPeil is dus een soort PVV, qua structuur?
Nee, dat is het niet. GeenPeil is geen eenmanspartij, maar een als vereniging geregistreerde ledenpartij met een voorzitter (Bart Nijman) en een secretaris (Brenno de Winter), die van plan is zo veel mogelijk leden aan zich te binden.
Kennen jullie het principe van Liquid Democracy?
Ja. Vloeibare democratie houdt in dat mensen hun stem kunnen delegeren aan partijgenoten. Zo kun je ervoor kiezen om over onderwerpen waar je zelf verstand van hebt, zelf te stemmen, terwijl je andere onderwerpen overlaat aan mensen waarvan je denkt of vindt dat die beter in staat zijn om daarover te beslissen, ook namens jou. Je delegeert dus je stem, in een soort tussenvorm van representatieve democratie. Maar je kan je stem ook altijd weer terugnemen, of aan een andere gedelegeerde geven. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=fg0_Vhldz-8[/embed]  LINK
Gaat GeenPeil deze vloeibare democratie ook toepassen?
Het is een heel interessante theorie, die de betrokkenheid van partijleden kan vergroten. Bijna niemand zal immers tijd hebben om over alles zelf te stemmen. Iemand delegeren kan dan helpen om toch inspraak te hebben, en het geeft jou meer ruimte om je eigen favoriete onderwerpen (of velden van expertise) beter te volgen. Maar er zijn ook wel wat beren op de weg naar Liquid Democracy.
Wat zijn de voordelen van Liquid Democracy?
Een aantal voordelen: 1. Je kan partijleden makkelijker actiever betrokken houden. 2. Op alle maatschappelijke gebieden komen experts makkelijker bovendrijven en hun stem krijgt meer gewicht. 3. Je kan bouwen aan een brede ledenpartij met een gezonde interne structuur, waarbij op elk gebied experts en deskundigen een soort autoriteit kunnen verwerven om kennis en ervaring op elk onderwerp op een professioneel peil te houden.
Wat zijn de nadelen van Liquid Democracy?
Een aantal nadelen: 1. Delegeren is gevoeliger voor kaping, bijvoorbeeld door poging tot omkoping of omdat iemand die gedelegeerde is ook de stemmen van zijn gezin, familie, vrienden, collega’s kan “oogsten” en daarmee onevenredig veel inspraak kan krijgen ten opzichte van andere leden. 2. De waarde en betrouwbaarheid van expertise is moeilijk in te schatten in een online debat- en partijstructuur. Wie zegt dat een gedelegeerde “expert” zo goed is als hij beweert? Het aantal gedelegeerde stemmen dat hij/zij mag uitbrengen, kan bovendien vertekend zijn als hij/zij de stemmen van gezin of familie heeft geoogst. 3. Het principe van ‘one man, one vote’ kan ondersneeuwen als mensen hun stem eenmaal gedelegeerd hebben. Technisch gezien kun je hem altijd terugpakken, maar de vraag is wie dat zal doen. Zo kunnen gedelegeerden (veel te) machtig worden binnen een ledenstructuur.
Gaat GeenPeil Liquid Democracy toepassen?
We zien de voordelen én de valkuilen, maar we willen wel een structuur verkennen die een vorm van vloeibare democratie mogelijk kan maken. Of dat lukt, of dat haalbaar is en of dat waterdicht (genoeg) gemaakt kan worden, zal in de praktijk moeten blijken. Zeker is dat een bepaalde ‘dienstverlening’ aan partijleden belangrijk zal zijn om betrokkenheid zo groot mogelijk te maken of te houden. Vandaar ook de benadering van keuzemenu’s per onderwerp of per regio, zoals elders in deze FAQ beschreven staat (onder “Maar kiezers willen toch niet altijd, overal over stemmen?” en “Gaan jullie er dan vanuit dat leden alleen vanuit hun vakgebied willen stemmen?”)
Dit is een fantastisch plan! Maar er zijn een heleboel hobbels en valkuilen. Hebben jullie overal een antwoord op en een oplossing voor?
Het plan van GeenPeil is nog nooit in Nederland uitgeprobeerd. Daarom kunnen we niet op voorhand alles voorzien wat er in de praktijk zal gebeuren en hoe sommige onderdelen zullen uitpakken. We gaan dit experiment daarom met open vizier tegemoet: eerlijkheid, transparantie en Ockhams scheermes zijn de belangrijkste gereedschappen voor ons plan. Het eerlijke antwoord is altijd het beste antwoord.
GeenPeil is toch uit GeenStijl geboren? Dat is een shockblog! Hoe kan ik dat vertrouwen?
GeenPeil is in 2014 geboren uit GeenStijl. Toen hebben we stemmen geteld tijdens de Europese Verkiezingen op 22 mei. Brussel wilde onze landelijke uitslag vijf dagen verborgen houden, totdat heel de EU gestemd had. Dat accepteerden wij niet, omdat we het ondemocratisch vonden. Bijna 1500 GeenPeil-vrijwilligers hebben toen op de avond van 22 mei en verdeeld in stembureaus over heel Nederland de telling van de stemming geobserveerd, de uitslag genoteerd en aan GeenPeil doorgegeven. Op basis van rekenmodellen en statistiek hebben we toen een exit poll gepubliceerd die uiteindelijk slechts 1 zetel afweek van de officiële uitslag. Brussel was niet blij met ons, maar iedereen met een democratisch hart - inclusief veel stembureauvoorzitters - vond het een geslaagd initiatief. In 2015 stond GeenPeil 2.0 aan de basis van het Oekraïne-referendum. Dat eerste door burgers afdwongen referendum over het EU Associatieverdrag met Oekraïne werd werkelijkheid nadat we bijna een half miljoen handtekeningen ophaalden - ruim boven de eis van 300.000. Daarna voerden we campagne om de opkomstdrempel van 30% te halen en daarin leverden we flyers die zowel voor, tegen als neutraal tegenover het associatieverdrag stonden. De opkomst werd gehaald, nadat we eerst maandenlang bloot legden hoe politiek, media en establishment opereren en reageren als iemand aan “hun” speeltjes komt. GeenPeil zelf hield zich aan alle regels en voorwaarden van de Wet raadgevend referendum, het was politiek Den Haag wat nu al driekwart jaar geen antwoord op de uitslag weet te formuleren. Daarmee staat het kabinet Rutte II aan de directe basis van ons besluit om voor GeenPeil 3.0 een politieke partij op te richten en de strijd voor een betere democratie naar het hart van Den Haag te brengen, met een goed doordacht plan voor meer directe democratie. Als u die meetbare, zuiver democratische wapenfeiten niet los kunt zien van een weblog dat al veertien jaar succesvol is in het middels sarcasme, ironie of cynische hyperbolen bedienen van een groot en toegewijd lezerspubliek, dan moet u misschien maar gewoon weer op D66, GroenLinks of een andere kliek uit de gevestigde orde stemmen - dan kunnen wij het ook niet helpen verder.
GeenPeil is toch uit GeenStijl geboren? Hoe kan GeenStijl nu nog onafhankelijk zijn?
GeenPeil is geboren uit GeenStijl, maar het zijn twee verschillende entiteiten. GS is een commercieel mediabedrijf, onderdeel van News Media, wat weer onderdeel is van de Telegraaf Media Groep. GeenPeil is een democratische vernieuwingsbeweging, die zowel een Stichting GeenPeil kent (opgericht vanwege het Oekraïne-referendum), als een vereniging GeenPeil. Die laatste is de partij. De partij GeenPeil heeft geen partijprogramma, en doet alleen wat de partijleden bepalen. Daarmee is GeenPeil dus onafhankelijk. Het overkoepelende doel van de partij is het herstel van de democratie, alsook democratische vernieuwing - een term die sinds 1966 even populair was, maar behoorlijk onder het stof is gekomen.
Wie financiert GeenPeil?
Om aan de Tweede Kamer verkiezingen mee te doen is een waarborgsom van 11.250 euro nodig, veel geld om campagne mee te voeren en de software voor het platform te ontwikkelen. Lidmaatschapsgeld voor Vereniging GeenPeil en donaties aan de Stichting zijn daarmee de primaire bron van inkomsten.
Ik wil doneren aan GeenPeil. Kan dat anoniem?
In de Wet financiering politieke partijen, die in de zomer van 2014 is aangescherpt, wordt geregeld hoe politieke partijen dienen om te gaan met giften. Anonieme giften aan politieke partijen zijn slechts mogelijk tot 1000 euro. Daarboven moeten de partijen de giften die zij krijgen registreren en boven de 4500 euro openbaar maken met naam en woonplaats van de gever. De gedachte achter deze regeling is dat niemand anoniem politieke invloed kan 'kopen' door grote giften aan een politieke partij. De Commissie van toezicht financiën politieke partijen houdt toezicht op bovenstaande en kan bij misstanden zelfs bestuurlijke boetes opleggen. Er wordt geen onderscheid gemaakt in betalingen in geld of natura. Een vergaderlocatie met diner dat om niet beschikbaar wordt gesteld en het bedrag van 1000 euro overschrijdt, moet dus geregistreerd worden. Dat geldt ook voor geleverde, maar niet gefactureerde arbeid – tenzij degene die de arbeid verricht behoort tot de partijorganisatie, dus lid is. GeenPeil is van plan om een transparant financieel beleid te voeren, maar we gaan ook zorgvuldig om met de privacy van leden en donateurs. Dat betekent dat we ons - uiteraard - aan de Wet financiering politieke partijen zullen houden. Daarnaast zullen we donaties die beneden de wettelijke grens blijven anoniem openbaren (dus bedragen zonder naamsvermelding). We gaan ook onze eigen bonnetjes transparant maken, zodat iedereen kan zien waar donaties en ledengeld aan besteed worden. Zowel qua campagne, als qua partijkosten. Wil je doneren? Awesome. Dat kan rechtstreeks via deze pagina. LINK
Nou, dan zullen jullie de bonnetjes zeker wel openbaren?
Jazeker. Vanaf 5 december zal de ledenpartij GeenPeil elke declaratie en alle bonnetjes actief gaan openbaren. We zijn immers roomser dan de paus - en we willen niet als subsidiefraudeurs of ledenbelazeraars op GeenStijl terecht komen.
Gaat GeenPeil in de campagne ook op de man spelen en een egostrijd voeren, zoals de rest?
Nee, want het gaat bij ons om de inhoud en niet om de poppetjes. Bovendien is het ego van onze kandidaat-Kamerleden ondergeschikt aan het principe waarin de leden bepalen wat de partij stemt. We zullen dus niemand voor “zielepiet” uitmaken, zoals Mark Rutte doet. Maar het is natuurlijk wel zo dat het gedrag en de mentaliteit van de huidige generatie politici voor GeenPeil de directe aanleiding vormt om een partij op te richten en mee te doen aan de verkiezingen. Het komt door de leugens van Marit Maij van de PvdA, die vóór 6 april zei dat haar partij de uitslag van het referendum zouden respecteren, maar daar ná 6 april 180 graden op draaide. Het komt door Kees Verhoeven van D66, die maandenlang riep dat Rutte het associatieverdrag niet kon ratificeren, totdat zijn partij ineens draaide om de premier meer tijd te geven om een oplossing te vinden om dat wél te doen. En het komt natuurlijk door Mark Rutte zelf, omdat de VVD’er #NEEisNEE niet wil snappen en al driekwart jaar op zoek is naar een ‘ja’ dat niet bestaat. Allemaal omdat macht, ego’s en akkoordjespolitiek belangrijker zijn dan het volk, de kiezers en de democratie. Hun gedrag is de reden dat GeenPeil bestaat en meedoet aan de verkiezingen in maart. Dus dat verhaal zullen we nog vaak vertellen. Niet om op de man te spelen of om laag te trappen, maar simpelweg omdat het de waarheid is.
Zijn jullie links/rechts/anderzijds zeewaardig?
Als je dat nu nog niet weet, moet je even naar boven scrollen en opnieuw beginnen met lezen :) LINK
Als ik lid word van GeenPeil, waar word ik dan precies lid van?
Je wordt lid van GeenPeil, een politieke vereniging 2.0. die tot doel heeft haar leden een zo rechtstreeks mogelijke stem in de Tweede Kamer te geven. Daarnaast zal GeenPeil de regering controleren. Andere doelen worden in overleg met -en na peiling onder- de leden bepaald. Het hogere doel van GeenPeil is democratische vernieuwing, om het ouderwetse systeem beter geschikt te maken voor de 21e eeuw. LINK
Wat is het ideaal van GeenPeil?
Het einddoel is dat we onszelf overbodig maken, omdat alle partijen zullen gaan werken zoals wij van plan zijn: zonder vrees voor de kiezer, met meer inspraak voor hun leden en met vertrouwen in de zuiverende, eerlijke werking van meer directe democratie.
Waarom kost het lidmaatschap 12 euro?
Dat is het minimumbedrag wat een politieke partij per jaar van een lid moet vragen om het lid te mogen laten meetellen volgens art 7 van de Wet financiering politieke partijen. LINK