Zo. Daar zijn ze. Kop boven het maaiveld en vrij in het zicht van de meningenmitrailleurs. Onze internet-achtige constructie had al bestuurlijke breekijzers Beryl en Ahmed aan boord. We gooiden de 21-jarige wizkid Damiaan voor de leeuwen. En we presenteren nu ook Alptekin en Niels, die als gouden referendumvrijwilligers ditmaal de hele vrijwilligerskar trekken. Op 2³ staat Geert-Johan, die de teken-app bouwde waarmee GeenPeil door de referendumdrempel van 300.000 handtekeningen heen knalde en die nu het stem- en debatplatform voor de leden bouwt. En we geven u Chantal & Vivienne, zelfstandige onderneemsters in respectievelijk duurzaamheid en media. 14 namen in totaal die de GeenPeil kieslijst compleet maken.

Diverse mensen (Turk! Mocro! Vrouwen! Rolstoel! Jong! Ouder! Diverser dan Groenlinks!), met 1 grote gemene deler: allemaal willen ze het democratische vernieuwingsplan van GeenPeil de Kamer in krijgen. En nee, we gaan geen 14 zetels halen op 15 maart. Maar van lijsttrekker Jan Dijkgraaf hebben ze allemaal 1 opdracht meegekregen: Ga je gang. Kaap mijn kansen maar. Haal die 15.000 voorkeursstemmen die nodig zijn en campaign jezelf de Kamer in. Het gaat namelijk niet om wíe er in de Kamer komt, het gaat er om dát we in de Kamer komen. Zodat we 15 maart kunnen doen wat GeenPeil belooft: de leden de baas maken. De macht teruggeven aan de kiezer. Het dode hout uit het Binnenhof breken, op de brandstapel gooien en de democratie uit de achterkamertjes redden. En vooral: een experimentele start-up de Kamer in knallen om de analoge democratie naar de digitale tijd te trekken.

De mening van lijsttrekker Jan Dijkgraaf:

“Met alleen ‘levende stemkastjes’ kan GeenPeil haar tweede belofte aan de kiezer, het controleren van de regering, niet naar behoren uitvoeren. Het is dan ook met grote blijdschap dat ik de rest van de kandidatenlijst mag presenteren. Allemaal mensen met, in figuurlijke zin, heel grote hoofden. Veel zzp’ers, veel IT’ers, veel projectmanagers, veel bestuurlijke voet-tussen-de-deur-stekers en natuurlijk onze mascotte Damiaan. Én twee helden uit het Legers des Peils, Alptekin Akdogan en Niels de Swart. Het is een heel gemêleerd gezelschap met één grote bindende factor: we willen allemaal dat het debat weer gaat plaatshebben in de samenleving en dat de kiezer aan de macht komt. En dat de zittende macht écht wordt gecontroleerd. Want het vertrouwen in de politiek is niet voor niets lager dan ooit. Dat moet worden hersteld.”

   

Alle foto’s: Maarten Brante (behalve de foto van Maarten Brante, die is van Leroy Theuniszen)