Terugkijken. Sleepwetdebat in de Balie

Het kost serieus moeite om voorstanders van de Wiv te vinden die zich mengen in het debat. We wéten dat de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vóór de wet zijn, en dat ook de PVV heeft ingestemd met de nieuwe bevoegdheden. Maar ze laten zich in de opmaat naar 21 maart nauwelijks horen.

Dat weerspiegelt dus ook in de debatten die over de Sleepwet gehouden worden. Zoals in dit debat, dat eind februari in de Balie gehouden werd: er zitten bijna alleen maar critici of (min of meer) neutrale beschouwers in de zaal.

We zien onder andere Astrid Oosenbrug (PvdA), oud Tweede Kamerlid met de portefeuille ICT en Privacy, die in de praktijk heeft ervaren hoe de wet tot stand is gekomen. Zij gaat in gesprek met Paul Abels, bijzonder hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services en adviseur bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, over de vermeende spanning tussen veiligheid en privacy.

Ook aanwezig is een initiatiefnemer van het referendum, Luca van der Kamp, die vertelt wat de beweegredenen zijn achter het referendum en welk doel met het referendum bereikt hoopt te worden. Huib Modderkolk (Volkskrant) duikt achter de schermen van een wet die maatschappelijk gevoelig ligt. Als verslaggever en onderzoeksjournalist is hij één van de weinigen die het denken en het werk van de AIVD en MIVD kent.

Floris van den Broek, security expert van het ICT Institute, laat zien dat onze privacygevoelige informatie ook nu al voor het oprapen ligt. Nine de Vries, senior medewerker mensenrechtenprojecten van Amnesty International, gaat in gesprek met Geert Kuiper, plaatsvervangend directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), en Huib Modderkolk over de concrete uitwerking van de wet en de gevolgen voor onze rechten.