Zes vragen over de nieuwe sleepwet bij EenVandaag

De media-aandacht voor het Sleepwetreferendum neemt gestaag toe. Burgers die zich willen informeren, worden van steeds meer kanten de hand gereikt. Deze week had EenVandaag een uitgebreid item: Zes vragen over de nieuwe ‘sleepwet’.

In het item kwamen voor- en tegenstanders van de nieuwe Wiv aan het woord. Van elke smaak eentje, geciteerd van de EenVandaag website:

Vincent Böhre, directeur van Privacy First, is tegen de nieuwe wet die al door de Eerste en Tweede Kamer is aangenomen. Als de wet ingaat in mei spant hij met andere tegenstanders zoals de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) een rechtszaak aan. ”Het is mij een raadsel hoe de Eerste en Tweede kamer er mee akkoord zijn gegaan. Als je twintig jaar geleden zou hebben gezegd: “Anno 2018 hebben we een wet waardoor Nederland massaal ongeëvalueerde data over de eigen burgers kan delen met buitenlandse inlichtingen diensten”, dan had iedereen je voor gek verklaard.”

Paul Abels werkte 34 jaar bij inlichtingendiensten waaronder de AIVD en is nu bijzonder hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services aan de universiteit van Leiden. Hij is voorstander van de wet. ”De enorme argwaan naar de overheid vind ik vreemd. De overheid doet dit ten behoeve van ons aller veiligheid. Zonder aarzelen stellen mensen hun gegevens beschikbaar aan onder meer Albert Heijn, Google en Facebook. Dan denk ik: Waarom die argwaan naar de eigen overheid? Een stukje argwaan is goed, maar je moet niet overdrijven dat dát nu het grootste gevaar is voor jou als burger.”

Aan de hand van zes vragen gaven zij vervolgens hun kijk op de inlichtingenwet. Lees die stellingen op de site van EenVandaag. De televisiereportage is hieronder te zien: